Bijna iedereen doet het: online gegevens uitwisselen, online betalen en online de boekhouding bijhouden. Hierdoor kun je eigenlijk niet meer zonder strenge cybersecurity om je te beschermen tegen cyberaanvallen. Eén van de meest effectieve manieren om veilig online te werken is multifactorauthenticatie (MFA). Hoe het werkt en waarom MFA een must is? Lees het nu.
Wat is multifactorauthenticatie?
Multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsmaatregel die vereist dat gebruikers meerdere vormen van verificatie doorlopen voor ze toegang krijgen tot een bepaald systeem of account. Dit betekent dat je naast je wachtwoord nog een andere vorm van verificatie nodig hebt. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een pushbericht op je mobiele telefoon, een pincode, een vingerafdruk of gezichtsherkenning.
Hoe werkt MFA?
Multifactorauthenticatie bestaat meestal uit drie stappen. Om toegang te krijgen moet de gebruiker minstens twee van deze stappen succesvol doorlopen:
1. Iets wat je weet
Dit is het traditionele wachtwoord. Het is een geheim dat alleen de gebruiker hoort te kennen.
2. Iets wat je hebt
Dit kan een mobiel apparaat zijn, zoals een smartphone of een hardware token. De gebruiker ontvangt hier een eenmalige code via een speciale app of SMS.
3. Iets wat je bent
Dit omvat biometrische gegevens zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning of zelfs spraakherkenning.
De voordelen van MFA
1. Sterke beveiliging
Het belangrijkste voordeel van MFA is de aanzienlijk verbeterde beveiliging. Zelfs als een aanvaller het wachtwoord van een gebruiker weet te bemachtigen, moet hij de extra verificatiestap nog kraken. Dit maakt het veel moeilijker voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens.
2. Bescherming tegen Phishing
Phishingaanvallen zijn een veelvoorkomende methode waarbij aanvallers proberen gebruikers te misleiden om hun inloggegevens af te staan. Wanneer je slachtoffer bent van een phishingaanval zorgt MFA dat je gegevens nog steeds beschermd zijn.
3. Verhoogt bewustzijn van beveiliging
Het gebruik van MFA moedigt aan om bewuster om te gaan met beveiliging. Je wordt je meer bewust van de mogelijke dreigingen en bent eerder geneigd om de beste maatregelen te volgen, zoals het regelmatig wijzigen van wachtwoorden.
Mogelijke nadelen van MFA
1. Initiële implementatiekosten
De initiële installatie van MFA kan enige tijd en middelen vergen, vooral als er speciale hardware of software nodig is. Vergeleken met de kosten en het ongemak van een datalek is dit maar een klein nadeel.
2. Gebruiksgemak
De extra stap van MFA kun je ervaren als een vertraging van je inlogproces. Het oplossen van een geslaagde phishingactie kost echter veel meer tijd en geld.
Conclusie: veiligheid boven alles
Multifactorauthenticatie is een krachtige tool die de beveiliging van je systemen en data naar een hoger niveau tilt. Investeer vandaag nog in de veiligheid van je bedrijf en implementeer MFA.
Activeer nu MFA in je SnelStart-omgeving
Ga ook voor extra beveiliging van je boekhoudgegevens in SnelStart en activeer MFA (multifactorauthenticatie). Lees in dit kennispleinartikel over multifactorauthenticatie hoe je dat doet.