Nieuwe SnelStart Bankkoppeling

Een universele bankkoppeling, gebaseerd op PSD2-standaarden

Binnenkort kun je dankzij de nieuwe SnelStart Bankkoppeling de administratie met meer banken koppelen.

In de komende twee jaar vervangen we alle bestaande bankkoppelingen door de nieuwe SnelStart Bankkoppeling, te beginnen met Knab en ABN AMRO. 

2
1

Voorkom vertraging

Een ondernemer moet de SnelStart Bankkoppeling persoonlijk aanvragen via zijn eigen SnelStart-pakket, vanuit een online administratie die op zijn eigen naam staat. Hier lees je waarom de ondernemer de koppeling via een eigen licentie moet aanvragen.

Staat de administratie bij je klant nog niet online? Of heeft je klant nog geen eigen SnelStart-pakket? Onderneem dan tijdig actie.

Via de onderstaande knop vind je meer informatie over de verschillende boekhoudpakketten voor ondernemers.

Pakketten voor ondernemers

Voordelen SnelStart Bankkoppeling

Up-to-date inzicht
Met de nieuwe SnelStart Bankkoppeling worden bankafschriften meerdere malen per dag automatisch ingelezen. Zo ontstaat een super-actueel beeld van de financiële situatie.

Veilig
SnelStart beschikt over een PSD2-vergunning. De nieuwe SnelStart Bankkoppeling voldoet aan de strenge richtlijnen van de Europese Unie en De Nederlandsche Bank (DNB) ten aanzien van de PSD2-wetgeving. Hiermee borgen we de veiligheid van gegevens en je privacy.

Op deze pagina vind je meer informatie over PSD2.

Daarnaast geeft de nieuwe SnelStart Bankkoppeling rekeninghouders volledige controle over wie toegang heeft tot hun bankgegevens.

Toekomstige innovatie
Naast mogelijkheden om in de toekomst te koppelen met andere banken, biedt de nieuwe SnelStart Bankkoppeling veel potentie voor innovatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld betalingen doen vanuit de eigen boekhoudomgeving.

Boekhoudprogramma - Samenwerken

Meestgestelde vragen

Waarom moeten ondernemers de koppeling aanvragen via een eigen SnelStart-pakket?

Je klant (de ondernemer) moet persoonlijk toegang hebben tot SnelStart om de koppeling te kunnen aanvragen en moet persoonlijk toestemming verlenen voor het delen van zijn bankgegevens met SnelStart. Dit kan alleen als de ondernemer een eigen SnelStart-licentie heeft. We leggen graag uit waarom dit nodig is.

Nieuwe wet: PSD2
Aanleiding voor deze werkwijze is PSD2 (Payment Services Directive 2); de Europese wet voor betalingsverkeer die in 2019 is ingevoerd. Doel van deze wet is dat de consument zelf bepaalt wie gebruik mag maken van zijn betaalgegevens, waardoor meer concurrentie op de betaalmarkt ontstaat. PSD2 verplicht banken om derde partijen toegang te geven tot de betaalrekening van een klant, wanneer de klant daar toestemming voor geeft. 

PSD2-eis: klant screenen
SnelStart moet voldoen aan strenge wetten, voorwaarden en eisen om PSD2 te mogen gebruiken. DNB (De Nederlandsche Bank) houdt hier toezicht op en controleert of SnelStart zich houdt aan de juiste wet- en regelgeving. Eén van de wetten waaraan we moeten voldoen is de Wwft. Belangrijk onderdeel van deze wet is ‘ken je klant’. SnelStart moet kunnen toetsen wie onze klant is zodat we onder meer de integriteit kunnen meten.

‘De klant’ is hierin een breed begrip. Dit gaat namelijk verder dan de klant die onze software afneemt (jij als accountant). Het begrip ‘klant’ geldt voor elke onderneming (juridische entiteit) waarvoor een boekhouding binnen de SnelStart-omgeving aanwezig is (jouw klant, de ondernemer). We moeten de financiële transacties kunnen screenen en kunnen checken of de klant niet voorkomt op een sanctielijst. Ook is SnelStart wettelijk verplicht te verifiëren of de klant is wie hij zegt dat hij is.

De wettelijke vertegenwoordiger van de onderneming(en) moet zelf controle houden over het delen van zijn rekeninggegevens. Hierbij moet hij periodiek toestemming geven voor het delen van de gegevens en het eventueel intrekken van die toestemming. 

Om deze reden moet de ondernemer persoonlijk de bankkoppelingen aanvragen, vanuit de online administraties die op zijn eigen naam staan binnen zijn SnelStart-licentie. 

Wanneer is de nieuwe koppeling beschikbaar voor Knab en ABN AMRO?

Na een proefperiode met een beperkt aantal klanten eind 2023, rollen we de nieuwe SnelStart Bankkoppeling vanaf begin 2024 uit. Klanten ontvangen tijdig bericht wanneer de SnelStart Bankkoppeling voor hen beschikbaar is.

Ik wil mijn klant helpen bij het kiezen van een passend SnelStart-pakket.

Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende boekhoudpakketten voor ondernemers.

Dit stroomdiagram helpt je bij het kiezen van het juiste boekhoudpakket voor je klant.

Kunnen accountants en boekhouders de nieuwe SnelStart Bankkoppeling aanvragen?

Gebruikers van het SnelStart-pakket Accountant kunnen alleen voor hun eigen kantooradministratie de nieuwe SnelStart Bankkoppeling aanvragen.

Koppeling aanvragen voor eigen kantooradministratie
Als gebruiker van het pakket Accountant kun je de nieuwe SnelStart Bankkoppeling alleen aanvragen als je de eigenaar bent van de administratie en eigenaar van de onderneming waarvoor de administratie bijgehouden wordt. Het KVK-nummer en de naam in je accountgegevens van SnelStart moeten overeenkomen met de bedrijfsgegevens in de administratie. Dit wordt tijdens het aanvraagproces gecheckt. Het aanvragen van de koppeling verloopt via de SnelStart-software.

Klanten van het kantoor
Je klant (de ondernemer) moet zelf de nieuwe koppeling tussen zijn zakelijke bankrekening(en) en de bijbehorende online administratie aanvragen via het SnelStart-pakket dat hij gebruikt.

Het aanvragen van de koppeling verloopt via de SnelStart software. De ondernemer heeft hiervoor een eigen SnelStart-licentie nodig. De ondernemer moet eigenaar zijn van de administratie waarmee de bankrekening gekoppeld wordt en deze administratie moet online staan.

Kun je met ieder pakket de nieuwe SnelStart Bankkoppeling aanvragen?

Nee, je kunt deze nieuwe koppeling niet aanvragen met een (oud) Boek- of Nota-pakket, omdat de administratie in deze pakketten niet online kan staan. Kijk voor meer informatie bij de vraag 'Mijn klant gebruikt het pakket Boek of Nota. Heeft hij een ander pakket nodig?'.

Met welke pakketten kun je de koppeling aanvragen?
De nieuwe bankkoppeling kan worden aangevraagd voor online administraties vanaf het pakket inOrde tot en met de pakketten inControle en inHandel.

Gebruikers van het SnelStart-pakket Accountant kunnen alleen voor hun eigen kantooradministratie de nieuwe SnelStart Bankkoppeling aanvragen. In dat geval ben je de eigenaar van de administratie en eigenaar van de onderneming waarvoor de administratie bijgehouden wordt. Dit betekent dat het KVK-nummer en de naam in je accountgegevens van SnelStart overeen moeten komen met de bedrijfsgegevens in de betreffende administratie.

Mijn klant gebruikt het pakket Boek of Nota. Heeft hij een ander pakket nodig?

Ja, als je klant de nieuwe bankkoppeling wil activeren, moet de administratie online staan. Voor een online administratie is een online licentie noodzakelijk.

De ondernemer kan eenvoudig vanuit Nota of Boek overstappen naar een ander SnelStart-pakket. Hij kan daarbij kiezen uit de pakketten inOrde tot en met inControle.

Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende boekhoudpakketten voor ondernemers. Dit stroomdiagram helpt je bij het kiezen van het juiste boekhoudpakket voor je klant.

Hoe zet ik een administratie online?
Is een online administratie veilig?

Online administraties staan veilig in de cloud. Daarmee bedoelen we dat je gegevens zijn opgeslagen op een beveiligde server in een Nederlands datacenter. Bij een online administratie loop je bovendien nooit het risico je gegevens te verliezen door bijvoorbeeld brand of diefstal. Het niveau van de beveiligingsmaatregelen rond een centrale server is veel hoger dan thuis of op kantoor.

SnelStart gebruikt het cloudplatform Azure van Microsoft. Microsoft beheert ook de servers van andere grote organisaties, waaronder verzekeringsmaatschappijen, banken, vliegtuigmaatschappijen en overheidsorganisaties. Iedere dag worden back-ups in het datacenter gemaakt. Dan wordt een kopie van de volledige database gemaakt. De servers worden 24 uur per dag en 7 dagen in de week bewaakt en gecontroleerd.

Boekhouden in SnelStart geeft de zekerheid dat alle gegevens altijd veilig worden bewaard. Onze mensen werken dagelijks met de nieuwste technieken. Zo zorgen we voor een veilige administratie, waar je altijd bij kunt.

Hoe maak ik de ondernemer eigenaar van de administratie?

De bankkoppeling kan alleen door de ondernemer worden geactiveerd via zijn eigen licentie. De ondernemer moet eigenaar zijn van de betreffende administratie.

Hoe maak je de ondernemer eigenaar van de administratie?
Is de ondernemer niet de eigenaar van de administratie? Zorg dan eerst dat de klant eigenaar wordt van de administratie. Dit kan door de administratie over te dragen, als de klant al een eigen SnelStart-licentie heeft.

Zijn er kosten verbonden aan de SnelStart Bankkoppeling?

SnelStart brengt geen extra kosten in rekening voor het gebruik van de SnelStart Bankkoppeling. Het gebruik van de nieuwe SnelStart Bankkoppeling is inbegrepen in het SnelStart-abonnement.

Via de SnelStart Bankkoppeling koppel je standaard een administratie met een zakelijke betaalrekening. Sommige banken bieden daarnaast extra mogelijkheden, zoals een koppeling met een zakelijke spaarrekening. Bij het instellen van de bankkoppeling kies je of je van de standaard of uitgebreide mogelijkheden gebruik wilt maken.

Banken mogen geen kosten berekenen voor het gebruik van de standaard mogelijkheden. Wil je de uitgebreide mogelijkheden gebruiken? Dan kan je bank daar extra kosten voor in rekening brengen.

Hoe vaak moet de ondernemer opnieuw toestemming verlenen?

Maakt de ondernemer gebruik van de SnelStart Bankkoppeling? Dan moet hij iedere 180 dagen opnieuw toestemming geven om zijn rekeninggegevens te delen. 

Uitgebreide mogelijkheden
Sommige banken bieden extra mogelijkheden, waarbij de ondernemer eenmalig toestemming verleent voor het delen van zijn rekeninggegevens. 

Wil de ondernemer de uitgebreide mogelijkheden gebruiken? Dan kan de bank daar extra kosten voor in rekening brengen. 

 

Wordt de Rabobankkoppeling ook vervangen?

De Rabobankkoppeling is vorig jaar vernieuwd. De Rabo BoekhoudKoppeling is een uitgebreide bankkoppeling. Op termijn kunnen ondernemers met een zakelijke rekening bij de Rabobank er voor kiezen om de nieuwe SnelStart Bankkoppeling aan te vragen. Ze kunnen er op dat moment ook voor kiezen om geen nieuwe bankkoppeling te maken en de Rabo BoekhoudKoppeling te blijven gebruiken.

Klanten die gebruik maken van de huidige Rabo BoekhoudKoppeling horen tijdig wanneer ze de SnelStart Bankkoppeling kunnen aanvragen.  

Vragen over de regio-events

We staan voor je klaar

Wil je graag meer weten over de nieuwe SnelStart Bankkoppeling?

Aarzel niet om contact op te nemen, we helpen je graag! Je kunt bellen met onze accountmanagers op 0222 36 30 62.

Stel je liever een vraag via e-mail? Stuur dan een berichtje naar accountant@snelstart.nl.