Alles over PSD2

Bepaalde bankkoppelingen zijn gebaseerd op PSD2 -standaarden.
Hier lees je waarom en wat dit betekent voor jou.

Veilig en makkelijk

SnelStart werkt er continu aan om onze software volgens de laatste technieken en wetgeving te laten werken. Zo houden we je gegevens ook in de toekomst veilig.

 

De nieuwe generatie bankkoppelingen zijn gebaseerd op PSD2 -standaarden. Dit maakt het regelen van je financiële zaken nog makkelijker.  Zo worden je bankafschriften een aantal keer per dag automatisch ingelezen zodat je administratie nog meer up-to-date is. Voor het maken van deze bankkoppelingen is een PSD2-vergunning nodig. 

 

Rekeninginformatiedienst

De Nederlandsche Bank (DNB) is akkoord met onze PSD2-vergunningsaanvraag. SnelStart beschikt nu over een PSD2-vergunning en we werken hard aan de implementatie binnen de organisatie. Daarnaast moet ook de techniek ‘onder de motorkap’ het werken met PSD2-koppelingen ondersteunen. 

We maken daarom voorlopig nog gebruik van de diensten van ibanXS.  ibanXS is een rekeninginformatiedienstverlener en heeft hiervoor een PSD2-vergunning.

Hieronder vind je alle veel gestelde vragen over PSD2, rekeninginformatiediensten en aanverwante onderwerpen. Daarnaast houden we je via deze pagina op de hoogte van ontwikkelingen op dit gebied.

Meest gestelde vragen

Wat is PSD2?

PSD2 (Payment Services Directive) is een Europese wet voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. Deze wet is in februari 2019 in Nederland ingevoerd. Door deze wet kun je derde partijen toegang geven tot je betaalrekening. Banken zijn verplicht hieraan mee te werken.

Nadat je hiervoor toestemming hebt gegeven, krijgt zo'n derde partij inzage in je betaalgegevens en mag deze organisatie je gegevens gebruiken. Zo mag een rekeningdienstverlener bijvoorbeeld je saldo checken, informatie van je betaalrekening verzamelen en je hiervan een overzicht geven.

Moet ik al mijn bankkoppelingen aanpassen?

Nee, je hoeft nu nog niet al je bankkoppelingen aan te passen.

Maar op termijn worden alle bankkoppelingen gebaseerd op PSD2-standaarden. Zodra bestaande bankkoppelingen worden vernieuwd of als er nieuwe bankkoppelingen beschikbaar komen, dan laten we je dit tijdig weten.

We houden je op de hoogte via deze pagina, het berichtenscherm in je software en het productnieuws op de website.

Welke dienst levert ibanXS aan SnelStart?

Voor het maken van bepaalde bankkoppelingen is een PSD2-vergunning nodig. SnelStart beschikt nu over een PSD2-vergunning en we werken hard aan de implementatiefase binnen de organisatie. Daarnaast moet ook de techniek ‘onder de motorkap’ het werken met PSD2-koppelingen ondersteunen.

We maken daarom voorlopig nog gebruik van de diensten van ibanXS. ibanXS is een rekeninginformatiedienstverlener en heeft hiervoor een PSD2-vergunning. Een rekeninginformatiedienstverlener kan een overzicht maken van jouw betaalrekeningen en van jouw betalingen (eventueel bij meerdere banken). Deze informatie wordt overgedragen aan je boekhouding door middel van een bankkoppeling.

Op deze pagina vind je meer informatie over ibanXS.

In de volgende vraag vind je meer informatie over rekeninginformatiedienstverleners.

Wat is een rekeninginformatiedienstverlener?

Een rekeninginformatiedienstverlener kan een overzicht maken van jouw betaalrekeningen en van jouw betalingen (eventueel bij meerdere banken).

Rekeninginformatiedienstverleners kunnen pas toegang krijgen tot jouw betaalgegevens, wanneer je hier uitdrukkelijk mee instemt. Ook mag een rekeninginformatiedienstverlener de gegevens alleen gebruiken voor de dienst(en) waarvoor je toestemming hebt gegeven. Dit betekent dat banken jouw betaalgegevens niet zonder toestemming mogen delen met rekeninginformatiedienstverleners.

Je toestemming voor de rekeninginformatiedienst geldt voor een periode van 90 dagen. Tijdens die periode heeft de rekeninginformatiedienstverlener toegang tot jouw rekeninginformatie. Na 90 dagen word je opnieuw gevraagd toestemming te geven voor de toegang tot jouw betaalrekening(en). Jij bepaalt of een rekeninginformatiedienstverlener toegang krijgt tot jouw betaalrekening(en) en voor hoe lang je deze toegang verleent. Natuurlijk kun je de toestemming ook weer intrekken.

Waarom moet er cliëntenonderzoek worden uitgevoerd?

Eén van de voorwaarden voor het verkrijgen van een PSD2-vergunning van De Nederlandsche Bank (toezichthouder) is dat de rekeninginformatiedienstverlener een wettelijk verplicht cliëntenonderzoek moet uitvoeren.

Bij het gebruik van bepaalde bankkoppelingen die via ibanXS worden verleend, zal ibanXS daarom informatie bij je opvragen om vast te stellen of je een integere partij bent. Dit heeft te maken met de Wet op financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). IbanXS noemt dit cliëntenonderzoek 'de onboarding'.

ibanXS heeft daarvoor persoonsgegevens van je nodig. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een identiteitsbewijs, persoonlijke achtergrondinformatie en een uittreksel uit het register van de Kamer van Koophandel.

Op deze pagina vind je meer informatie over het cliëntenonderzoek (de onboarding) van ibanXS.

Hoe werkt het cliëntenonderzoek (de onboarding) van ibanXS?

Na het aanvragen van de bankkoppeling in de SnelStart software, moet je eerst aangeven welk type organisatie hoort bij de betreffende administratie. Je kunt kiezen uit Bedrijf, Eenmanszaak, Stichting/Vereniging of Privé. Vervolgens word je doorgeleid naar de website van ibanXS. Hier word je gevraagd om deel te nemen aan het cliëntenonderzoek. ibanXS noemt dit proces 'de onboarding'.

Vul alle gevraagde gegevens in op het onboardingsformulier. Na het invullen van de gegevens onderteken je het document. Hierna zal de compliance afdeling van ibanXS de ingevulde informatie controleren en je aanvraag accepteren of afwijzen.

Op deze pagina vind je meer informatie over het cliëntenonderzoek (onboarding) van ibanXS.

Wat is een UBO (Ultimate Beneficial Owner)

UBO is de afkorting voor Ultimate Beneficial Owner. Letterlijk betekent dit de uiteindelijke belanghebbende in de onderneming. Bedrijven die moeten voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering terrorisme (Wwft) zijn verplicht om de identiteit van de UBO vast te stellen.

Doel hiervan is dat je voorkomt dat je zakendoet met een bedrijf dat mogelijk betrokken is bij witwaspraktijken of financiering van terrorisme.

Het UBO-register wordt bijgehouden door de Kamer van Koophandel. In principe kan iedereen (tegen betaling) de belanghebbende van bedrijven opzoeken in dit register.

Op deze pagina van de KvK vind je meer informatie over het UBO-register.

Waar vind ik meer informatie over de Wet of financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)?

De Rijksoverheid geeft meer informatie over de Wet op financieel toezicht (Wft) . Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vind je meer informatie over de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Is de toegang tot je betaalrekening wel veilig?

PSD2 kent regels om te zorgen dat de toegang tot jouw betaalrekening veilig is. Zo schrijft PSD2 voor dat een rekeninginformatiedienstverlener over een vergunning moet beschikken van een toezichthouder in Nederland of een ander land in de Europese Unie. Ook zijn er toezichteisen waaraan de rekeninginformatiedienstverlener moet voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van gegevensbescherming.

Zie ook de vraag hieronder 'Hoe zit het met mijn privacy?'

Hoe zit het met mijn privacy?

Het is belangrijk dat derde partijen veilig met je betaalgegevens omgaan. Daarom mogen alleen bedrijven met een PSD2-vergunning een rekeninginformatiedienst aanbieden. Deze vergunning moet worden aangevraagd bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Ook is het belangrijk dat je privacy beschermd is. De rekeninginformatiedienstverlener moet zich houden aan alle regels uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De rekeninginformatiedienstverlener mag geen persoonsgegevens verwerken voor andere doelen dan het uitvoeren van de rekeninginformatiedienst. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) controleert dit. Bij overtreding kan de AP hoge boetes geven.

Daarnaast bevat PSD2 aanvullende eisen. Zo moet je bijvoorbeeld uitdrukkelijk toestemming geven voor toegang tot je betaalrekening(en). Je mag bijvoorbeeld niet onder druk worden gezet om toestemming te geven. Daarnaast geldt dat toestemming een actieve handeling moet zijn; stilzwijgende toestemming of vooraf aangevinkte vakjes zijn niet toegestaan.

Op de website van deAutoriteit Persoonsgegevens vind je meer informatie over dit onderwerp.

Zijn er kosten verbonden aan een bankkoppeling gebaseerd op PSD2-standaarden?

SnelStart rekent op dit moment nog geen extra kosten voor een bankkoppeling. Het kan wel zijn dat je bank hier geld voor vraagt.

Wat zijn de voordelen van een koppeling tussen mijn zakelijke rekening en mijn boekhouding?

Een koppeling tussen je boekhouding en je bankrekening heeft grote voordelen, zoals:

  • Je boekhouding is altijd up-to-date
  • Je bespaart veel tijd
  • Je hebt actueel inzicht in je cashflow
  • Je reduceert de kans op fouten
  • Je hebt meer tijd over om te ondernemen

chat3

Vragen?

Kom je er even niet uit? Aarzel niet om contact op te nemen, we helpen je graag! Je kunt bellen met onze klantenservice op 0222 36 30 60.

Stel je liever een vraag via e-mail? Stuur dan een berichtje naar klantenservice@snelstart.nl