RGS Brugstaat en Aangiftemodule Winstdeel Inkomstenbelasting

Ook als je geen koppeling hebt tussen SnelStart en andere aangifte- of rapportagesoftware, kun je gemakkelijk gegevens uitwisselen. De RGS Brugstaat en Aangiftemodule Winstdeel Inkomstenbelasting helpen je hierbij.

Module Automatische Winstaangifte - de juiste cijfers voor de zzp'er

Verzorg je voor eenmanszaken zonder personeel de aangifte inkomstenbelasting? Dan kun je nu gebruikmaken van de handige Module Automatische Winstaangifte van de Belastingdienst. Deze is in samenwerking met de Belastingdienst geïntegreerd in SnelStart, dat deze module als een van de eerste boekhoudpakketten aanbiedt. Antwoorden op de meest gestelde vragen over deze aangiftemodule vind je hieronder. 

 

RGS Brugstaat - snel en foutloos saldi uitwisselen

Om het overnemen van gegevens uit administraties snel en foutloos te maken, zijn veel koppelingen mogelijk met fiscale en rapportagesoftware. Zo kun je bijvoorbeeld de winstaangifte IB en VPB snel doen via zulke koppelingen. 

 

Wie geen koppeling gebruikt, moest resultaten en balansgegevens handmatig overnemen in de aangifte- of rapportagesoftware. Dat is bewerkelijk en er is altijd kans op fouten. Daar heeft SnelStart een oplossing voor ontwikkeld: de RGS Brugstaat.

Hieronder vind je behalve antwoorden op de meest gestelde vragen over de Module Automatische Winstaangifte ook informatie over de RGS Brugstaat.

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de Module Automatische Winstaangifte en de RGS Brugstaat.
Wat is de Module Automatische Winstaangifte?
Deze door de Belastingdienst ontwikkelde module filtert de gegevens uit een administratie, die nodig zijn bij de aangifte van het winstdeel voor de inkomstenbelasting. Grootboeksaldo's en balansgegevens hoeven niet meer handmatig te worden opgezocht. Dat maakt de aangifte makkelijker, sneller en minder foutgevoelig. Op deze pagina van de Belastingdienst vind je meer informatie over de Module Automatische Winstaangifte.
Waarom een Module Automatische Winstaangifte?
Deze module is ontwikkeld door de Belastingdienst. Het wordt hiermee voor ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel eenvoudiger om de aangifte inkomstenbelasting te doen. 'Ondernemers zullen minder fouten maken met de Aangiftemodule,' zegt de Belastingdienst hierover. 'Er zijn minder handmatige handelingen nodig doordat de module de juiste gegevens voor invult.'
Wie kan de aangiftemodule gebruiken?

De Module Automatische Winstaangifte is handig voor accountants- of boekhoudkantoren die geen koppelingen hebben tussen SnelStart en hun aangiftesoftware.

Ook de ondernemer zelf kan van deze software gebruikmaken als zijn of haar administratie is gekoppeld met RGS. Het gaat hierbij alleen om ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel.

Er zijn nog wel een aantal uitzonderingen. De Belastingdienst heeft de module in eerste instantie eenvoudig gehouden en dat levert beperkingen op in de mogelijkheden. Alles hierover lees je op deze pagina van de Belastingdienst.

Kan elke ondernemer zonder personeel gebruik maken van deze aangiftemodule?
Nee, de Belastingdienst heeft deze module zo eenvoudig mogelijk gehouden en daardoor zijn er uitzonderingen. De verwachting is dat de module de komende jaren breder beschikbaar komt. Op de site van de Belastingdienst vind je een speciale pagina over de uitzonderingen
Kan een ondernemer met personeel gebruikmaken van de aangiftemodule?
Nee, dit is niet mogelijk. De Belastingdienst heeft deze module specifiek ontwikkeld voor ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel.  
Moet een administratie gekoppeld zijn met RGS om de aangiftemodule te gebruiken?
Ja, dit is een voorwaarde voor het uitwisselen van de gegevens bij de Belastingdienst. De aangiftemodule kan niet worden gebruikt als de administratie niet gekoppeld is aan RGS. 
Kan mijn klant zelf zijn/haar administratie koppelen aan RGS?
Nee, het koppelen van een grootboekrekeningschema aan RGS is een gespecialiseerde klus. De meeste ondernemers hebben te weinig kennis van boekhouden om dit goed te kunnen doen. Deze functie is daarom alleen beschikbaar voor gebruikers van het pakket SnelStart Accountant. 
Mag ik het resultaat al verwerken in het Eigen Vermogen Einde Boekjaar?
Nee, dit is niet toegestaan. De aangiftemodule doet de resultaatverwerking. 
Kan ik de Module Automatische Winstaangifte gebruiken voor de IB-aangifte over meerdere jaren?
De module is beschikbaar voor de IB-aangifte vanaf 2020. 
Heeft de Belastingdienst informatie over de Module Automatische Winstaangifte?
Ja, je kunt alle informatie nalezen op de  speciale pagina over de Module Automatische Winstaangifte op de website van de Belastingdienst. 
Wat is een RGS Brugstaat?
De RGS Brugstaat is een gestandaardiseerde lijst met grootboekrekeningen en saldo’s. Deze heeft de vorm van een .xml-bestand en bevat alle cijfers uit de SnelStart-administratie die nodig zijn voor rapportages als de winstaangifte IB en VPB.
Ik heb al koppelingen met andere software, heb ik die brugstaat dan nog nodig?
Als je al gebruik maakt van koppelingen tussen SnelStart en aangifte- of rapportagesoftware, dan zul je deze brugstaat waarschijnlijk niet nodig hebben. De RGS Brugstaat vervangt het handmatig overnemen van gegevens in andere softwarepakketten. 
Vervangt de RGS Brugstaat mijn koppelingen?
Nee, je kunt je bestaande koppelingen gewoon blijven gebruiken. De RGS Brugstaat is ontwikkeld om ook kantoren te helpen waarvoor een koppeling met fiscale of rapportagesoftware niet haalbaar is. 
Waarom zou ik de RGS Brugstaat gebruiken?
De RGS Brugstaat maakt het makkelijker om gegevens over te nemen in fiscale of rapportagesoftware, of in de systemen van financiële partijen. De werkzaamheden gaan veel sneller en je voorkomt dat er bij het overnemen fouten worden gemaakt.
Waarom moet de administratie in RGS staan?

SBR (Standard Business Reporting)

Als financieel dienstverlener lever je het hele jaar door informatie aan uiteenlopende partijen. Je laat niet alleen je klanten weten hoe het gaat met hun bedrijf, maar ook banken en diverse overheidsinstanties vragen om cijfers en (verplichte) rapportages.

Hierbij gebruik je SBR (Standard Business Reporting), de nationale standaard voor de digitale uitwisseling van alle bedrijfsmatige rapportages. Helaas sluiten codes van de grootboekrekeningen in je eigen administraties niet altijd naadloos aan op SBR en kost het veel tijd om voor iedere administratie de juiste cijfers op de juiste plek te zetten. Een foutje is daarbij zo gemaakt.

Om het rapportageproces efficiënter te maken, ontwikkelden softwareleveranciers en koepelorganisaties in samenwerking met de overheid het Referentie Grootboek Schema (RGS).

RGS: de koppeling tussen je grootboekrekeningen en  SBR

RGS maakt het gemakkelijker om jouw grootboekrekeningen aan de juiste SBR-codes te koppelen. Het RGS-schema bevat de RGS-codes die je mapt met de grootboekrekeningen uit je bedrijfsadministraties. De RGS Taxonomie zorgt voor de koppeling tussen het RGS-schema en de diverse SBR-rapportages van bijvoorbeeld de KvK, de Belastingdienst en het CBS.

Je kúnt je eigen grootboekschema behouden

Je kunt je eigen grootboekschema vervangen door een RGS-schema, maar dat hoeft niet. RGS kan ook een aanvulling zijn op de codes en omschrijvingen in jouw administraties. Het bestaande grootboekrekeningschema blijft dan intact en wordt verrijkt met RGS-codes. Als je dan na de koppeling met RGS werkt in je administraties, zie je nog steeds je eigen codes en omschrijvingen staan. Maar zodra je een rapportage voor bijvoorbeeld de Belastingdienst maakt, zorgt de aanvullende RGS-code ervoor, dat de saldi van de grootboekrekeningen automatisch worden toegewezen aan de bijpassende SBR-code.

In dit artikel vind je meer informatie over RGS en SnelStart.
Hoe koppel ik een administratie aan RGS?

Als accountant of boekhouder met het pakket SnelStart Accountant kun je een administratie koppelen aan RGS. Je eigen grootboekrekeningschema blijft daarbij behouden.

Het RGS-schema is gekoppeld aan je account en niet aan één administratie specifiek. Als je voor je administraties een eenduidig grootboekschema gebruikt, hoef je de koppeling met RGS-codes maar één keer te maken.

Het koppelen van het grootboekrekeningschema aan RGS kan alleen in een online administratie in SnelStart Web. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppeling maakt

Moet ik elke administratie afzonderlijk koppelen aan RGS?
Nee, het koppelen van je administraties aan RGS is een eenmalige handeling. Alleen klantspecifieke of afwijkende grootboekrekeningen moet je naderhand nog handmatig koppelen met RGS. 
Hoe maak ik een RGS Brugstaat?

Je stelt de RGS Brugstaat samen vanuit de administratie in SnelStart en kunt deze daarna downloaden. Je leest op ons Kennisplein  hoe je dat doet.

De gedownloade cijfers importeer je in aangifte- of rapportagesoftware. Hoe dat moet, verschilt per pakket of platform. Raadpleeg hiervoor het betreffende softwarepakket of platform. 

chat3

Vragen?

Kom je er even niet uit? Aarzel niet om contact op te nemen, we helpen je graag! Je kunt bellen met onze klantenservice op 0222 36 30 60.

Stel je liever een vraag via e-mail? Stuur dan een berichtje naar klantenservice@snelstart.nl

Of neem een kijkje op het Kennisplein.

Naar Kennisplein

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Hoewel dit artikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, raden we je te allen tijde aan om één en ander inhoudelijk met je boekhouder of accountant af te stemmen.