Header Aangenaam

Online samenwerken met je boekhouder of accountant

Minder tijd kwijt zijn aan je administratie en meer tijd overhouden om te ondernemen. Dat klinkt goed, toch?

Ja, dat wil ik ook
icon-phone Gratis advies:  +31 (0222) 36 30 62
visual-accountant-ondernemer-2

Zo voorkom je administratiestress

Ieder kwartaal weer op het laatste moment je administratie bijwerken, bonnen kwijt zijn en in de stress schieten omdat je geen tijd hebt. Je hebt geen idee hoeveel btw je terug moet betalen en schrikt iedere keer weer van het bedrag. Herken je dit?

Hoe fijn zou het zijn als je per maand, week of zelfs per dag kunt zien hoe je ervoor staat? Dat je bonnetjes niet meer hoeft te bewaren? Factuur binnen één minuut hebt verstuurd? Door online samenwerken met SnelStart houd je tijd over en vermijd je administratiestress.

Dit krijg je

Via de SnelStart app lever je eenvoudig je administratie aan. Jij of je boekhouder of accountant verwerkt deze. Dankzij online samenwerken kun je tegelijkertijd in de administratie werken. Zo voorkom je stress rond de btw-aangifte en is je administratie altijd up-to-date.

 • Minder tijd kwijt aan het aanleveren van je administratie
 • 24/7 actueel inzicht in je cijfers
 • Kennis van boekhouden is niet nodig
 • Jij bepaalt zelf hoeveel je doet
 • Je houdt meer tijd over om te ondernemen
Mijn boekhouder mailen
SnelStart_direct-voordeel

Kies samen het pakket dat bij jou past

Heb je hulp nodig bij je keuze? Neem contact op met je boekhouder of accountant.

Al meer dan 110.000 ondernemers kiezen voor SnelStart

Nu proberen
square_ClaudiavanBraak

Claudia van Braak
Claudia van Braak Office Services

"Duidelijk programma, eenvoudig in gebruik met veel mogelijkheden. Niet alleen wij als administratiekantoor maar ook onze klanten zijn zeer tevreden over het boekhouden in SnelStart."

Zo makkelijk is het
Samenwerken in 3 snelle stappen

Stap 1: Bepaal samen met je accountant hoe jullie gaan samenwerken

Wil jij alleen bonnen aanleveren of ook boekhouden? Bespreek dit met je accountant en kies een passend SnelStart-pakket.

Stap 2: Controleer je gegevens en bevestig je aanmelding 

Jouw accountant meldt je aan voor het online samenwerken. Jij checkt je e-mail en bevestigd de aanmelding. Controleer je gegevens en ga akkoord.

Stap 3: Download de app en start direct 

Download de SnelStart App in de Apple of Play store. Log in en ga direct aan de slag met je administratie.

annette-contact-inorde

We staan voor je klaar

Heb je vragen of lukt het even niet? Twijfel niet en neem contact met ons op.

Op ons kennisplatform kun je 24/7 terecht met vragen over je pakket. Liever even bellen of chatten? Op werkdagen zijn wij tijdens kantooruren bereikbaar. 0222 36 30 62.

Ik heb een vraag

Meestgestelde vragen

Online samenwerken, wat is dat?

Veel ondernemers hebben een accountants- of administratiekantoor in de arm genomen om je administratie te controleren en de jaarrekening te maken. Misschien verricht je accountant nog wel meer handelingen in je administratie.

Als je online samenwerkt kan je accountant vanuit zijn of haar eigen SnelStart omgeving op elk moment in je administratie meekijken en werken. Je bepaalt samen wie wat doet.

Wil je zelf veel doen en ben je vooral op zoek naar een controlerend paar ogen? Dat kan! Heb je liever dat je boekhouder meer zaken voor je regelt en check jijzelf af en toe? Ook dat is mogelijk! Je kunt snel een vraag stellen als je niet snapt hoe het zit, want je accountant of boekhouder kijkt van een afstandje met je mee. Makkelijker kan het bijna niet.

Jullie kunnen tegelijkertijd in de administratie werken. Maak goede afspraken om dubbel werk te voorkomen!

Wat kost online samenwerken?

De kosten stem je af met je boekhouder of accountant.

Is dat wel veilig, een administratie bewaren in de cloud?

Bij SnelStart staan online administraties veilig in de cloud. Daarmee bedoelen we dat je gegevens zijn opgeslagen op een beveiligde server in een Nederlands datacenter. Bij een online administratie loop je daardoor niet langer het risico je gegevens te verliezen door bijvoorbeeld brand of diefstal. Het niveau van de beveiligingsmaatregelen rond een centrale server is veel hoger dan thuis of op kantoor.

SnelStart gebruikt het cloudplatform Azure van Microsoft. Microsoft beheert ook de servers van andere grote organisaties, waaronder verzekeringsmaatschappijen, banken, vliegtuigmaatschappijen en overheidsorganisaties. Iedere dag worden back-ups in het datacenter gemaakt. Dan wordt een kopie van de volledige database gemaakt. De servers worden 24 uur per dag en 7 dagen in de week bewaakt en gecontroleerd.

Wat is de SnelStart app?

Staat je administratie online? Dan kun je ook werken in de SnelStart App op je mobiele telefoon, iPad of tablet. 

De SnelStart app omgeving is dezelfde omgeving als SnelStart Web.

Je kunt de app gratis downloaden voor IOS en Android.

In dit artikel lees je meer over de systeemvereisten van je mobiel, iPad of tablet en het inloggen in de app.

Kunnen meerdere mensen in mijn administratie werken?

Ja, je kunt extra gebruikers aan je online administratie toevoegen. 

Standaard zit bij elk account één gebruiker inbegrepen. Dit is de hoofdgebruiker (het primaire emailadres) van het account. Naast deze gebruiker is het mogelijk om extra gebruikers aan te maken.

Voor elke extra gebruiker die wordt aangemaakt worden verbruikskosten in rekening gebracht. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van het pakket wat je hebt. De verbruikskosten worden maandelijks achteraf gefactureerd.

inStap: €2 per extra gebruiker
inKaart: €3 per extra gebruiker
inBalans: €5 per extra gebruiker
inZicht: €7,50 per extra gebruiker
inControle: €10 per extra gebruiker

In dit artikel lees je hoe je extra gebruikers aanmaakt. 

Hoe starten we met online samenwerken?
Stap 1 - Bevestig de aanmelding door je accountant

Je accountant of boekhouder meldt je aan om online samen te werken. Jij ontvangt een bevestigingsmail. Klik op de knop in de e-mail om de aanmelding te bevestigen

Stap 2 - Gegevens controleren

Nadat je hebt bevestigd, check je in SnelStart je bedrijfsgegevens. Als de gegevens goed staan klik je op Dit klopt zo en maak je in de volgende stap een wachtwoord aan. Met je boekhouder heb je afgesproken wie het abonnement betaalt. Vul daarom - indien van toepassing - je IBAN-nummer in bij de volgende stap. 

Inloggen in SnelStart Web

Met je gebruikersnaam (je e-mailadres) en je wachtwoord kun je inloggen in SnelStart Web. Je vindt de knop voor de inlogpagina rechtsboven op de SnelStart website.

SnelStart App

Je kunt ook inloggen via de SnelStart App. Nu beschikbaar voor IOS en Android.

In dit artikel lees je meer over het inloggen in onze app.

Moet ik nu zelf alles doen in mijn boekhouding?

Nee, jij bepaalt zelf, in goed overleg met je accountant of boekhouder, hoe je de taken verdeelt. Wil je zelf veel doen en ben je vooral op zoek naar een controlerend paar ogen? Dat kan! Heb je liever dat je boekhouder meer zaken voor je regelt en check jijzelf af en toe? Ook dat is mogelijk! Je kunt snel een vraag stellen als je niet snapt hoe het zit, want je accountant of boekhouder kijkt van een afstandje met je mee. Makkelijker kan het bijna niet.

Jullie kunnen tegelijkertijd in de administratie werken. Maak goede afspraken om dubbel werk te voorkomen!

 

Wat is 't verschil tussen SnelStart 12 en SnelStart Web?

De naam verklapt het al: SnelStart Web is de online versie van SnelStart. Web is overal te gebruiken. Via smartphone, tablet of mobiel log je overal ter wereld in.  

SnelStart 12 is de desktopversie. Deze download je op je computer. De desktopversie is een stuk uitgebreider. Hierin kun je werken in online administraties, maar het programma zelf staat lokaal opgeslagen.  

Als je werkt met het pakket inOrde, inStap of inKaart kun je nagenoeg je hele administratie in Web voeren. Ook als je minder boekhoudkennis hebt, kun je hier prima mee uit de voeten.

Je accountant of boekhouder werkt meer in SnelStart 12. Je werkt beiden in dezelfde online administratie. Alles wat jij in SnelStart Web doet, wordt automatisch overgenomen in SnelStart 12. En andersom.

Moet ik nu alles op een computer bijhouden?

Nee, je kunt er ook voor kiezen dat je alleen digitaal gegevens aanlevert en zelf geen boekingen maakt. Dat kan met het SnelStart pakket inOrde.

Je levert dan via je mobiel alle gegevens digitaal aan in plaats van op papier. Dit doe je door met de SnelStart app foto’s van alle bonnetjes en facturen te maken. En je bankgegevens worden aangeleverd via een automatische bankkoppeling.

Verder hoef je zelf niets te doen. Je boekhouder of accountant verwerkt alle gegevens in je boekhouding. Zo hoef je zelf niet op de computer aan de slag. Via de SnelStart app op je telefoon zie je bovendien in één oogopslag hoe je bedrijf ervoor staat.’

Hoe zet ik bonnetjes en inkoopfacturen in de administratie?

Bonnetjes en inkoopfacturen kun je gemakkelijk uploaden in je SnelStart administratie. Dat doe je door een foto van een bonnetje te maken met de SnelStart app of door digitale bestanden vanuit je computer of telefoon aan je SnelStart administratie toe te voegen. 


Scan & herken

Tijdens het uploaden van de bonnetjes en inkoopfacturen vindt op de achtergrond ons OCR (optical character recognition, oftewel optische tekenherkenning)-proces plaats. Alle bestanden doorlopen automatisch het OCR-proces tijdens het opladen. Alle herkende gegevens, zoals de leverancier en de bedragen, worden automatisch voor je ingevuld in de administratie. Jij of je boekhouder/accountant hoeft de boekingen alleen te controleren en waar nodig aan te vullen.


Stap voor Stap
 1. Open de SnelStart-app. Nog niet gedownload? Je kunt de app gratis downloaden voor IOS en Android.
 2. Klik op de ronde blauwe plusknop midden onder. Kies Inkoop toevoegen:
  1. Klik op Camera om een foto te maken van je bon. Kies bon of factuur en kies toevoegen.
  2. Heb je je bon of inkoopfactuur al ingescand? Kies dan Bestand in plaats van Camera en selecteer het juiste bestand. Dit kan ook via SnelStart Web op je desktop of laptop. 
 3. Heb je met je accountant of boekhouder afgesproken dat jij de inkopen boekt? Dan vraagt het SnelStart programma je om de bon te controleren in 2 stappen:
  1. Controleer de gegevens die automatisch zijn ingevuld en vul aan waar nodig.
  2. Kies waar de kosten voor waren.

In dit artikel vind je meer informatie over het inboeken van bonnetjes en inkoopfacturen.

Moet ik bonnetjes bewaren nadat ik ze toegevoegd heb aan mijn administratie

In SnelStart kun je alle gescande bonnetjes en facturen eenvoudig inzien. De bonnetjes en facturen worden als bijlagen in je online boekhouding bewaard.

De Belastingdienst geeft aan dat je papieren bonnetjes of facturen mag inscannen en vervolgens niet hoeft te bewaren, mits duidelijk blijft dat dit de echte factuur of bon is. Check of je voldoet aan alle eisen, je vind informatie in dit artikel van de Belastingdienst.

 

Hoe pas ik de opmaak van de factuur aan?

De facturen die je met SnelStart maakt hebben een standaard-opmaak, zodat ze altijd voldoen aan de wettelijke eisen. Daarnaast kun jij je factuur personaliseren door jouw huisstijl erop los te laten. Ook kun je een extra tekst toevoegen, bijvoorbeeld je betalingsvoorwaarden.

 

Stap voor stap
 1. Open je online administratie.
 2. Ga naar Facturen en klik op Factuuropmaak wijzigen. 
 3. Logo: in het veld linksboven kun je je logo toevoegen. Klik op het potloodje om je logo te uploaden.
  • Bestandsformaat: PNG, JPG of GIF.
  • Maximale bestandsgrootte: 500KB.
  • Grootte beschikbare ruimte (l x h): 330 x 80 px, SnelStart verkleint grotere afbeeldingen automatisch.
 4. Achtergrond: in het veld rechtsboven kun je een achtergrond toevoegen. 
  • Bestandsformaat: PDF (automatisch goed geschaald), PNG, JPG of GIF.
  • Maximale bestandsgrootte: 500KB.
  • Grootte beschikbare ruimte (l x h): 1239 x 1752 px.
 5. Voettekst: je kunt rechts onderin een voettekst toevoegen, bijvoorbeeld je betalingsvoorwaarden.
 6. Taalkeuze: je kunt linksboven de taalinstellingen aanpassen.
Tips

In sommige velden in de opmaak staat een oog. Wanneer je op dit oog klikt kun je kiezen of het veld wel of niet op de factuur moet worden getoond. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een achtergrond toevoegt.

Wil je verschillende achtergronden gebruiken? Plaats de achtergrond Word op A4 formaat en sla dit bestand op als pdf. Zo kun je gemakkelijk van achtergrond wisselen voordat je een factuur aanmaakt. 

Hoe maak ik een factuur?

Je kunt in SnelStart facturen maken vanaf het pakket inStap. 

Stap voor stap

Open je online administratie. Ga naar Facturen en kies Nieuwe factuur. Je maakt de factuur in 4 stappen:

 1. Selecteer de klant voor wie de factuur is of klik op + Nieuwe klant om een nieuwe klant aan te maken.
 2. SnelStart vult automatisch de factuurdatum, order/leverdatum en betalingstermijn in. Controleer deze gegevens en klik op Dit klopt zo. Je kunt er eventueel ook nog een orderreferentie aan toevoegen.
 3. In stap 3 kunnen de orderregels worden gemaakt. Vul het aantal in en in het veld om omschrijving kan het artikel worden opgehaald of kies voor + nieuw artikel om een nieuw artikel aan te maken. Klik op het grote + plus teken om een nieuwe orderregel toe te voegen. Je kunt hier ook kiezen voor Tussentijds opslaan. De factuur wordt dan als concept in het factuuroverzicht opgeslagen. Je kan de factuur dan op een later moment afronden.
 4. In stap 4 kun je de factuur direct per mail versturen of kiezen voor alleen Opslaan. In deze stap kun je ook de tekst van het mailbericht aanpassen en of bijlages toevoegen. Deze tekst kan ook standaard worden aangepast. Klik hier voor een stappenplan hierover.
Vragen over factureren in SnelStart?

Op ons Kennisplein vind je antwoorden op veel gestelde vragen over factureren. Neem een kijkje bij het onderwerp factureren.

Handig e-book over factureren

Is een factuur zomaar een stukje papier met een bedrag erop, of is het meer? Welke eisen zijn er eigenlijk aan? En hoe zorg je dat je met zo min mogelijk werk, zo snel mogelijk je geld krijgt? Je leest het in ons e-book: 'Factureren doe je zo'. 

In dit e-book lees je:

 • Facturen versturen: waarom en hoe?
 • Wat moet je met btw-tarieven, btw-verlegd en de kleineondernemersregeling (KOR)?
 • Hoe zit het met facturen voor buitenlandse klanten?
 • En met abonnementen?
 • Wat zijn de voordelen van elektronische facturen?

En 5 tips om jouw facturen sneller betaald te krijgen. Download hier het e-book.

Hoe koppel ik mijn bankrekening?

De automatische bankkoppeling voor ING, Triodos en Rabobank kun je zelf, via je eigen bankomgeving instellen.

 1. Ga naar [Koppelingen] en vul in de zoekbalk de naam van de bank in.
 2. Klik op de tegel van de bank en klik op [Aanvragen]. Je wordt doorverwezen naar onze website.
 3. Klik vervolgens op [Vraag nu de bankkoppeling aan]. Je wordt doorverwezen naar de website van de bank. Loop vanaf daar de stappen door om de koppeling aan te vragen. De koppeling met de ING, Triodos en Rabobank werkt meteen en vanaf de volgende werkdag worden de bankafschriften automatisch ingelezen.

In de volgende artikelen vind je meer informatie over het instellen van de automatisch bankkoppeling voor:

De koppelingen met ABN-AMRO en Knab worden momenteel vernieuwd. Tot die tijd kunnen ze alleen worden aangevraagd via SnelStart 12. Je accountant of boekhouder moet de koppeling dan met jou aanvragen.

In plaats van een koppeling kun je ook de bankafschriften inlezen. Daarmee worden ze automatisch in de administratie gezet. In dit artikel vind je hoe je dit doet. De boekhouder of accountant zorgt voor verdere verwerking.

Kan ik mijn administratie koppelen aan andere software?

Een bankkoppeling om in- en verkopen automatisch te verwerken, je kassa koppelen zodat je minder handmatig gegevens over moet nemen en onze favoriet: een betaallink om facturen sneller te laten betalen. Allemaal slimme snufjes die jou helpen je administratie snel en makkelijk te verwerken. Er zijn nog veel meer koppelingen, zoals CRM-systemen en koppelingen voor webshops. En alles sluit naadloos aan op je boekhouding in SnelStart.

Op de website staat een overzicht van de koppelingen die je kunt maken met een SnelStart administratie. Bij iedere koppeling vind je informatie over de applicatie, de website van de softwarepartner en contact informatie.

Je ziet het koppelingenoverzicht ook als je inlogt in je administratie.

Let op: Vanuit SnelStart kun je gratis gebruikmaken van koppelingen. Wel kan de partnerpartij een fee vragen voor het gebruik van zijn koppeling. Lees altijd goed de voorwaarden.

Stap voor stap
 1. Open je online administratie. Ga naar Koppelingen. Hier zie je een overzicht van de verschillende koppelingen.
 2. Kies de tegel van de softwarepartner waarmee je wilt koppelen en kies voor koppeling instellen. De sleutel wordt gegenereerd.
 3. Kopieer deze sleutel (met de knop Kopieer sleutel naar het klembord).
 4. Ga naar de applicatie van de sofwarepartner en plak de sleutel in het daarvoor bestemde veld.
 5. Nadat de sleutel is opgeslagen kan de externe applicatie, bijvoorbeeld de webshopsoftware, gegevens uitwisselen met jouw administratie in SnelStart.

Bij sommige applicaties verloopt het maken van de koppeling iets anders. Je kunt bij deze applicaties geen sleutel aanmaken en je maakt dan de koppeling via een zogenaamde webhook. De koppeling met SnelStart moet dan gemaakt worden vanaf de site van de softwarepartner. Neem contact op met de betreffende softwarepartner voor meer informatie. 

Hoe doe ik btw-aangifte?

Je spreekt samen met je boekhouder of accountant af wie de btw-aangifte doet. Als je besluit dat je zelf je btw-aangifte doet, heb je minimaal het pakket inKaart nodig. 

Doe je zelf btw-aangifte?

Als jij jouw administratie bijhoudt in SnelStart, wordt de berekening voor de btw-aangifte automatisch gemaakt. Je kijkt na of de bedragen kloppen en met één klik verstuur jij de aangifte naar de Belastingdienst. 

Stap voor stap
 1. Open je online administratie. Ga naar Financieel en kies Aangiftes. De btw-aangifte staat automatisch klaar en wordt berekend op basis van de gegevens die in de administratie staan. Als je gegevens in de administratie wijzigt, dan past SnelStart automatisch de btw-aangifte aan.
 2. Controleer de gegevens en klik op Indienen om de aangifte direct naar de Belastingdienst te versturen.

Je leest meer over btw in SnelStart, bijvoorbeeld het instellen van btw verlegd, in dit artikel op ons Kennisplein. Wil je weten wat btw verlegd is? Neem dan een kijkje in ons e-book over btw. 

Handig e-book over btw

In het e-book 'Is jouw btw okee?' vind je alles over btw. Het boekje geeft antwoord op vragen zoals:

 • Ziet de Belastingdienst mij als ondernemer en moet ik btw betalen?
 • Hoe zit het met de KOR (kleineondernemersregeling) en btw?
 • Wat moet ik met verschillende btw-tarieven en verkopen aan het buitenland?
 • Wat doe ik als ik spullen van mijn onderneming ook privé gebruik?
 • Voldoe ik aan de bewaarplicht?

Download hier het e-book over btw.