1
2
3
4
5

Werkend leren bij SnelStart

Je voelt je niet helemaal thuis in het ‘standaard schoolsysteem’. Je hebt wel de capaciteiten om te leren maar je wilt niet vijf dagen per week in de schoolbanken zitten.


Kom dan naar de 3 jarige hbo-bacheloropleiding die praktijk en leren combineert!


Met deze nieuwe opleiding leer je het vak van software developer in de praktijk. Je krijgt één dag per week les van enthousiaste docenten, en professionals met ervaring in het IT werkveld. Daarnaast werk je 4 dagen bij SnelStart in Alkmaar en leer je de praktijk van de besten in het vak. Je verdient zelfs een mooi salaris. Studie met succes afgerond? Dan ben jij software developer op hbo-bachelorniveau.


Wat ga je leren

De opleiding is zeer volledig en biedt een stevige basis. Je leert diverse technieken en programmeertalen als C#, HTML, CSS en Java. Het design en testproces komen uitgebreid aan bod. Je leert over cloud development en architectuur en alle ins & outs van project- en samenwerkingsmethodieken als Agile Scrum en DevOps worden ook behandeld. Ook leer je bedrijfs- en procesmatig te denken met vakken en thema’s als bedrijfskunde, informatieveiligheid en communicatie.

Kortom, je krijgt volledig inzicht en kennis van het softwareontwikkelproces van analyse, ontwerpen en testen tot het implementeren en beheren binnen een organisatie.

Hbo-bachelor samen met Essenzo, de opleider voor slimme doeners

Deze opleiding wordt ontwikkeld in samenwerking met opleidingsorganisatie Essenzo, specialist in werkend leren voor slimme doeners. Om aansluiting bij het bedrijfsleven te garanderen worden ook software- en implementatiepartners en accountantskantoren betrokken bij deze 3-jarige bacheloropleiding.

Bekijk de website van Essenzo
Assembleren

In het kort

 • 3-jarige hbo-bacheloropleiding
 • Werk-leertraject: 4 dagen werken, 1 dag leren
 • Minimaal instroomniveau: havo of mbo-4
 • On-the-job studeren, mét salaris
 • Start: september 2021

Meestgestelde vragen

Is dit een officiële, volwaardige hbo-opleiding met een bachelortitel?

Ja, het wordt een officiële, door het Ministerie van Onderwijs geaccrediteerde opleiding. Na het behalen van je diploma mag je de titel Bachelor of ICT voeren. 

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt drie jaar.

Waar vindt de opleiding plaats?

De opleiding vindt plaats in Alkmaar, in één van de ruimtes van SnelStart. 

Wat is werkend leren? Hoeveel dagen is het school en hoeveel werk?

Het werkend leren concept betekent dat je vier dagen werkt en 1 dag per week les hebt. Essenzo beschrijft het werkend leren concept zo: 


Onderwijsconcept
De kennisontwikkeling van de student vindt vijf dagen per week plaats: één studiedag en vier dagen in de werkpraktijk. In de modules die tijdens de studiedagen aan bod komen, werkt de student aan de hand van vakliteratuur, praktijkgerichte en praktijkrelevante opdrachten en onderzoek. Het grootste deel van de opdrachten en het onderzoek voert de student uit in de werkomgeving.

De ontwikkeling van vaardigheden kent bij onze studenten een steile leercurve. Dit omdat de student vier dagen in de praktijk werkt en daardoor, geïntegreerd in de studiejaren, direct praktijkervaring opdoet. Deze combinatie van theoretische en praktische kennis én geoefende vaardigheden zorgt voor een stevige positie van de software developer.

Werkend leren
Kenmerkend voor het werkend leren concept van Essenzo, is dat de docent casussen waar de student in het werk tegenaan loopt direct koppelt met de theorie.

De theorie biedt Essenzo meer en meer digitaal aan. Daardoor kunnen docenten en studenten de beschikbare tijd tijdens de studiedag benutten om samen de theorie toe te passen op de eigen werkpraktijk. Zo leert de student naast de eigen werkervaring ook van de werkervaring van medestudenten.

De geleerde theorie, geoefend en toepasbaar gemaakt tijdens de studiedag, kan direct de volgende dag in het eigen werk in de praktijk worden gebracht. De professionele vaardigheden worden in de praktijk uitgewerkt, getraind en getoetst. Dit is de kern van ons werkend leren concept.

SnelStart kiest voor dit principe van werkend leren omdat ook wij geloven dat de praktijk de beste leerschool is. Mits goed begeleid, kent de student een steile leercurve: in korte tijd leert je veel.

Hoe ziet het studieprogramma er inhoudelijk uit?

Deze opleiding is nog in ontwikkeling en daardoor is er nog geen definitieve invulling van het studieprogramma. Deze pagina wordt verder aangevuld naarmate meer bekend wordt over het programma.

We hebben een aantal onderwerpen vastgesteld, op basis waarvan de opleiding wordt ontwikkeld. De volgende onderwerpen komen in elk geval aan bod, verdeeld over de drie studiejaren: 

 • Programmeertalen
 • Interaction Design
 • Cloud Development
 • Architectuur
 • Security
 • Testen
 • Bedrijfsprocessen

Meer weten? Houd deze pagina in de gaten, of neem contact met ons op.

Krijg je ook Nederlands, Engels of andere vakken die niet IT-gerelateerd zijn?

Engels wordt onderdeel van deze opleiding. We verwachten van je dat je de Nederlandse taal voldoende machtig bent.

Wat kan ik na deze opleiding?

Na de opleiding ben je een goedopgeleide software developer. Dit is het beroepsprofiel, dat beschrijft wat je kunt na de opleiding: 

De softwareontwikkelaar vertaalt klantwensen in een functioneel ontwerp en stelt op basis daarvan een technisch ontwerp op. Programmeren van dergelijke ontwerpen is de kern van het beroep; hieraan worden hoge kwaliteitseisen gesteld. Daarnaast zorgt deze professional voor een betrouwbare uitrol van de software. De softwareontwikkelaar maakt zich nieuwe technieken eigen, lost problemen op en werkt effectief samen in een ontwikkelteam, gebruikmakend van moderne tools en methodieken. 

Lopen vakanties gelijk met het onderwijs, of wordt het beleid van SnelStart gevolgd?

Het vakantiebeleid van SnelStart wordt gevolgd. Je hebt dus geen schoolvakanties.

Leer je alleen ontwikkelen, of ook andere IT-gerelateerde vakken?

Zie het antwoord op de vraag 'Hoe ziet het studieprogramma er inhoudelijk uit?' hierboven.

Ga ik gelijk werken als developer?

We willen je zo snel mogelijk als developer laten werken. Vanaf dag 1 van de opleiding start je met werken in een van de development teams. 

Krijg ik studiefinanciering of een OV-kaart?

Nee, deze opleiding wordt niet door de overheid bekostigd en daarom krijg je geen studiefinanciering en geen OV-kaart. 

Wat is de studiebelasting?

Hoeveel tijd je nodig hebt voor deze studie, wordt later duidelijk. Dit is een fulltime studie en je rondt een vierjarige studie in drie jaar af, dus de studiebelasting is stevig. Verwacht dat het een forse tijdsinvestering van je vraagt. 

Waarom een opleiding in samenwerking met Essenzo?

Essenzo heeft bewezen kwalitatief goede opleidingen te ontwikkelen en aan te bieden, die aansluiten bij de eisen van het werk. Dat hebben zij al op meerdere vakgebieden laten zien. Klanten van Essenzo zijn onder andere Hubo (de doe-het-zelfketen), Metaalbedrijf Hanse Staalbouw en Bomenbanen.

Waarom biedt SnelStart dit aan?

Bij SnelStart willen we toekomstige software developers graag zelf opleiden. Zo sluit je kennis direct goed aan op het werk bij SnelStart en beschik je gelijk over het SnelStart-DNA. 

Wat wordt mijn salaris?

Je ontvangt het wettelijk bruto minimumloon. We zullen dit in een persoonlijk gesprek verder bespreken. 

Zijn er voor mij kosten verbonden aan deze opleiding?

Als werkgever betaalt SnelStart deze opleiding. 

Team

Word jij onze nieuwe software developer?

Doe mee en ga de uitdaging aan!
Is deze hbo-opleiding echt iets voor jou? Neem contact met ons op! Samen kijken we naar de mogelijkheden en je toekomst.