1
2
3
4
5

Je kunt nu Software Development studeren en tegelijk aan het werk

Je gaat elke dag met plezier naar je werk bij SnelStart, maar je wilt je ook verder ontwikkelen en misschien wel eens iets anders. Zoek je een nieuwe uitdaging, een goede carrière-move? Dan hebben we iets voor je.

 

Met onze nieuwe 3-jarige hbo-bacheloropleiding leer je het vak van software developer in de praktijk. Je gaat direct als developer aan het werk met de nieuwste technieken en blijft in dienst bij SnelStart. Studie met succes afgerond? Dan ben jij software developer met een officiële hbo-bachelorgraad.

Hbo-bachelor samen met Essenzo, de praktijkopleider die jou écht een vak leert

Deze opleiding wordt ontwikkeld in samenwerking met opleidingsorganisatie Essenzo, specialist in werkend leren voor slimme doeners, omdat de praktijk jou de beste software developer maakt. Ook onze softwarepartners, implementatiepartners en accountantskantoren worden betrokken bij deze 3-jarige bacheloropleiding.

Bekijk de website van Essenzo
20x20-leeg

Hoe werkt het?

Deze 3-jarige hbo-bacheloropleiding tot software developer wordt ontwikkeld om te zorgen dat we ook in de toekomst goed geschoolde medewerkers hebben die passen bij het SnelStart-DNA. Het geeft jou de kans je binnen SnelStart te ontwikkelen door een mooi nieuw vak te leren. Dit is hoe het werkt:

 • 3-jarige hbo-bacheloropleiding
 • Werk-leertraject: 4 dagen werken, 1 dag leren
 • Minimaal instroomniveau: havo of mbo-4
 • On-the-job studeren, mét salaris
 • Start: september 2021
 • Deelnemen? Bespreek het met je leidinggevende

Meestgestelde vragen

Waarom start SnelStart een eigen hbo-opleiding?

Bij SnelStart willen we toekomstige software developers graag zelf opleiden. Zo sluit je kennis direct goed aan op het werk bij SnelStart en beschik je gelijk over het SnelStart-DNA. 

Is dit een officiële, volwaardige hbo-opleiding met een bachelortitel?

Ja, het wordt een officiële, door het Ministerie van Onderwijs geaccrediteerde opleiding. Na het behalen van je diploma mag je de titel Bachelor of ICT voeren. 

Waarom een opleiding in samenwerking met Essenzo?

Essenzo heeft bewezen kwalitatief goede opleidingen te ontwikkelen en aan te bieden, die aansluiten bij de eisen van het werk. Dat hebben zij al op meerdere vakgebieden laten zien. Klanten van Essenzo zijn onder andere Hubo (de doe-het-zelfketen), Metaalbedrijf Hanse Staalbouw en Bomenbanen.

Wat is werkend leren? Hoeveel dagen is het school en hoeveel werk?

Het werkend leren concept betekent dat je vier dagen werkt en 1 dag per week les hebt. Essenzo beschrijft het werkend leren concept zo: 


Onderwijsconcept
De kennisontwikkeling van de student vindt vijf dagen per week plaats: één studiedag en vier dagen in de werkpraktijk. In de modules die tijdens de studiedagen aan bod komen, werkt de student aan de hand van vakliteratuur, praktijkgerichte en praktijkrelevante opdrachten en onderzoek. Het grootste deel van de opdrachten en het onderzoek voert de student uit in de werkomgeving.

De ontwikkeling van vaardigheden kent bij onze studenten een steile leercurve. Dit omdat de student vier dagen in de praktijk werkt en daardoor, geïntegreerd in de studiejaren, direct praktijkervaring opdoet. Deze combinatie van theoretische en praktische kennis én geoefende vaardigheden zorgt voor een stevige positie van de software developer.

Werkend leren
Kenmerkend voor het werkend leren concept van Essenzo, is dat de docent casussen waar de student in het werk tegenaan loopt direct koppelt met de theorie.

De theorie biedt Essenzo meer en meer digitaal aan. Daardoor kunnen docenten en studenten de beschikbare tijd tijdens de studiedag benutten om samen de theorie toe te passen op de eigen werkpraktijk. Zo leert de student naast de eigen werkervaring ook van de werkervaring van medestudenten.

De geleerde theorie, geoefend en toepasbaar gemaakt tijdens de studiedag, kan direct de volgende dag in het eigen werk in de praktijk worden gebracht. De professionele vaardigheden worden in de praktijk uitgewerkt, getraind en getoetst. Dit is de kern van ons werkend leren concept.

SnelStart kiest voor dit principe van werkend leren omdat ook wij geloven dat de praktijk de beste leerschool is. Mits goed begeleid, kent de student een steile leercurve: in korte tijd leert je veel.

Ga ik gelijk werken als developer, of hou ik voorlopig mijn huidige functie?

Je gaat gelijk aan de slag op je nieuwe afdeling en stopt dus met je huidige functie bij SnelStart. Hoe snel je als échte developer gaat werken, hangt af van wat je al weet en kan. Ondertussen leer je veel en draai je volledig mee in het team.

Behoud ik mijn huidige salaris?

Tijdens deze opleiding ga je leren en werken tegelijk en bij werken past een salaris. Dit is altijd maatwerk. Het hangt van veel factoren af, die persoonlijk met je worden afgestemd. Vraag je leidinggevende hiernaar als je geïnteresseerd bent.

Blijft mijn salaris drie jaar hetzelfde, of gaat dit jaarlijks omhoog omdat ik meer weet?

Tijdens je opleiding blijft je salaris gelijk. 

Zijn er voor mij kosten verbonden aan deze opleiding?

Deze opleiding wordt gefinancierd door SnelStart. Mogelijk worden hier wel voorwaarden aan verbonden. Bespreek deze met je leidinggevende. 

Krijg ik studiefinanciering of een OV-kaart?

Nee, deze opleiding wordt niet door de overheid bekostigd en daarom krijg je geen studiefinanciering en geen OV-kaart. 

Waar vindt de opleiding plaats?

De opleiding vindt plaats in Alkmaar, in één van de ruimtes van SnelStart. 

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt drie jaar.

Wat is de studiebelasting?

Hoeveel tijd je nodig hebt voor deze studie, wordt later duidelijk. Dit is een fulltime studie en je rondt een vierjarige studie in drie jaar af, dus de studiebelasting is stevig. Verwacht dat het een forse tijdsinvestering van je vraagt. 

Hoe ziet het studieprogramma er inhoudelijk uit?

Deze opleiding is nog in ontwikkeling en daardoor is er nog geen definitieve invulling van het studieprogramma. Deze pagina wordt verder aangevuld naarmate meer bekend wordt over het programma.

We hebben een aantal onderwerpen vastgesteld, op basis waarvan de opleiding wordt ontwikkeld. De volgende onderwerpen komen in elk geval aan bod, verdeeld over de drie studiejaren: 

 • Programmeertalen
 • Interaction Design
 • Cloud Development
 • Architectuur
 • Security
 • Testen
 • Bedrijfsprocessen

Meer weten? Houd deze pagina in de gaten, of overleg met je leidinggevende.

Lopen vakanties gelijk met het onderwijs, of wordt het beleid van SnelStart gevolgd?

Het vakantiebeleid van SnelStart wordt gevolgd. Je hebt dus geen schoolvakanties.

Leer je alleen ontwikkelen, of ook andere IT-gerelateerde vakken?

Zie het antwoord op de vraag 'Hoe ziet het studieprogramma er inhoudelijk uit?' hierboven.

Krijg je ook Nederlands, Engels of andere vakken die niet IT-gerelateerd zijn?

Engels wordt onderdeel van deze opleiding. We verwachten van je dat je de Nederlandse taal voldoende machtig bent.

Wat kan ik na deze opleiding?

Na de opleiding ben je een goedopgeleide software developer. Dit is het beroepsprofiel, dat beschrijft wat je kunt na de opleiding: 

De softwareontwikkelaar vertaalt klantwensen in een functioneel ontwerp en stelt op basis daarvan een technisch ontwerp op. Programmeren van dergelijke ontwerpen is de kern van het beroep; hieraan worden hoge kwaliteitseisen gesteld. Daarnaast zorgt deze professional voor een betrouwbare uitrol van de software. De softwareontwikkelaar maakt zich nieuwe technieken eigen, lost problemen op en werkt effectief samen in een ontwikkelteam, gebruikmakend van moderne tools en methodieken. 

Ben ik na de opleiding verzekerd van een baan als software developer bij SnelStart?

Ja, als jij je bachelor hebt behaald ben je verzekerd van een baan als software developer bij SnelStart.

Kan ik terug naar mijn oude baan als dit toch niet helemaal mijn ding is?

We gaan ervan uit dat je een weloverwogen keuze maakt en je zult dus niet zomaar terug kunnen naar je oude functie. In bijzondere gevallen kan hierop een uitzondering worden gemaakt. Dit gaat altijd in onderling overleg.

Hoe lang moet ik na mijn opleiding bij SnelStart blijven?

Natuurlijk willen we het liefst dat je je bij ons zo thuis voelt dat je tot je pensioen bij ons blijft. We begrijpen ook dat dat misschien niet gebeurt. In de studieovereenkomst zullen de voorwaarden worden opgenomen voor de termijn dat je bij SnelStart blijft na afronden van je opleiding. Op dit moment is de termijn nog niet besloten. Bespreek met je leidinggevende wat er verwacht wordt. 

Team

Word jij onze nieuwe software developer?

Doe mee en ga de uitdaging aan!
Is deze hbo-opleiding echt iets voor jou? Je deelname bespreek je met je leidinggevende. Samen kijken jullie naar de mogelijkheden en je toekomst.