Release notes 12.1.3

Systeemeisen

Wanneer u software van derden installeert, zoals bijvoorbeeld Microsoft SQL Server, dient u er rekening mee te houden dat de systeemeisen van deze software kunnen afwijken van de systeemeisen van SnelStart. Hetzelfde geldt voor de systeemeisen die Microsoft Windows stelt.

Hardware-eisen:

 • Processor: Intel Core series (I3, I5, I7) of een vergelijkbare
 • AMD processor
 • Intern geheugen: 4 GB
 • Vrije schijfruimte: 200 MB
 • Scherm resolutie: 1920 x 1200

Software

Er zijn een aantal software vereisten om SnelStart te kunnen draaien. Deze software wordt tijdens installatie van SnelStart op uw computer geïnstalleerd. U hoeft deze dus niet zelf te installeren. Daarnaast zijn er een aantal optionele software-eisen die nodig zijn om met bepaalde functionaliteiten van SnelStart te werken.

Vereist:

 • Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 (zowel 32-bit als 64-bit besturingssystemen)
 • Microsoft .NET Framework 4
 • Microsoft SQL Express LocalDb 11.0

Optioneel:

 • SQL Server 2008, SQL Server 2012 (aanbevolen)
 • Microsoft Office 2007, Microsoft Office 2010, Microsoft Office 2013

Nieuw

Nieuwe productnamen

De software hanteert vanaf SnelStart 12 vijf nieuwe productnamen die staan voor vijf verschillende pakketten. De pakketten zijn samengesteld op basis van specifieke eigenschappen. U kunt kiezen uit SnelStart inStap, inKaart, inBalans, inZicht of inControle. Meer informatie over de vijf verschillende pakketten vindt u in onze brochure. Heeft u nog een of meerdere oude producten van SnelStart? Dan verandert er voor u niets. Bij uitbreiding van uw software functionaliteit zult u pas overgaan op een van de vijf nieuwe pakketten.

Uitstraling

SnelStart 12 hebben wij voorzien van een hedendaagse uitstraling. Er is ook aandacht besteed aan de
lettertypes en de leesbaarheid van het product.

SnelStarten

In SnelStart 12 is gekozen voor een nog gemakkelijker navigeerbaar menu (Ribbon). Onderdelen die u veel
gebruikt vindt u op de verwachte plaats. Onderdelen die u minder gebruikt vindt u onder Instellingen.
Zo is het menu Onderhoud verleden tijd. Op deze manier kunt u sneller het gewenste resultaat boeken.
De functionaliteiten zijn uiteraard gelijk gebleven. Om gemakkelijker van venster naar venster te klikken is er voor gekozen om de vensters in tabbladen te tonen. Zodat u snel kunt wisselen tussen vensters.

Snelheid

In SnelStart 12 is er aandacht besteed aan het optimaliseren van de snelheid. Er zijn metingen gedaan op de snelheid en op basis hiervan zijn er verbeterslagen doorgevoerd. Het zoeken en openen van een lijst werkt nu aanzienlijk sneller dan in eerdere versies. De komende tijd blijven we hier aandacht aan besteden.

Administratiebeheer

Het oude menu Administratie is met de komst van het nieuwe navigeermenu uitgefaseerd. De functionaliteit
vindt u grotendeels terug in het scherm Administratiebeheer.

Stabielere database

Het database type MDB (MS Access) is in SnelStart 12 niet langer beschikbaar. Reden hiervoor is dat MDB in bepaalde situaties niet de gewenste stabiliteit geeft en uw database daardoor corrupt kan raken. Maakt u
gebruik van een MDB administratie, dan wordt deze in SnelStart 12 geconverteerd naar een administratie van het type SQL. Bij de installatie van SnelStart 12 wordt SQL Express LocalDB geïnstalleerd op uw computer. Deze heeft u nodig om uw lokale SQL administratie te openen in SnelStart 12. De conversie van MDB naar het nieuwe type administratie gaat automatisch. Om uw data veilig te stellen maakt SnelStart 12 eerst een back-up van uw huidige administratie en plaatst deze in de map Backup MDB. Deze map vindt u in dezelfde map als uw administratie.

In SnelStart 12 is de optie om automatisch een herstelpunt te maken voor MDB administraties verwijderd.

Nieuw standaard back-up formaat

Een nieuwe back-up wordt in SnelStart 12 geëxporteerd naar een bacpac bestand. Dit is een standaard backup formaat van Microsoft SQL. Backups ouder dan versie 7 van SnelStart kunnen niet meer worden teruggezet in SnelStart 12. Hiervoor kan SnelStart 11 gebruikt worden.

SnelStart Services Platform

SnelStart 12 werkt i.c.m. het SnelStart Services Platform. Dit is een online platform dat is voorzien van extra diensten die uw werkproces gemakkelijker maken, zoals het ophalen van uw licentiecode en het elektronisch aanleveren van uw aangifte via SBR.

Inloggen

Bij het opstarten van SnelStart 12 wordt een inlog scherm getoond. Met dit inlogscherm authentiseert u zich met uw Mijn SnelStart-inloggegevens voor het SnelStart Services Platform, en kunt u dus gebruik maken van de extra diensten van SnelStart. Bij het inloggen wordt direct uw licentie opgehaald en ingesteld. Deze hoeft u dus zelf niet meer op te halen vanuit Mijn SnelStart op de website.

Eén inlog voor al uw administraties

In SnelStart 12 logt u bij opstarten in met uw Mijn SnelStart-gegevens. Heeft u één van de nieuwe vijf pakketten inStap, inKaart, inBalans, inZicht of inControle, dan krijgt u hiermee ook automatisch toegang tot uw administraties. Maakt u nog gebruik van een van de oude pakketten van SnelStart (Boek, Nota etc.) dan moet u wel inloggen in uw administraties.

Extra gebruikers aanmaken

Heeft u een van de nieuwe vijf pakketten inStap, inKaart, inBalans, inZicht of InControle en wilt u met meerdere gebruikers in uw administratie(s) werken? Dan kunt u deze gebruikers aanmaken in het scherm Gebruikers. De gebruikers die u aanmaakt ontvangen per e-mail instructies over het instellen van een wachtwoord en het downloaden van de software.

Door het toevoegen van een gebruiker wijzigt het periodieke bedrag dat in rekening wordt gebracht conform uw overeenkomst met SnelStart.

Rollen

Voor de gebruikers die u aanmaakt in het scherm Gebruikers kunt u een rol instellen.
SnelStart onderkent 2 type rollen: 

Beheerder

 • De beheerder kan hetzelfde als de hoofdgebruiker (de persoon die Snelstart heeft aangeschaft).
Standaard
  • De standaard gebruiker wordt beperkt tot het kunnen openen en werken in een administratie.
   De standaard gebruiker kan bijvoorbeeld geen gebruikers of administraties aanmaken

SnelStart klaar voor SBR!

SnelStart 12 is geschikt voor het aanleveren van een SBR aangifte (OB en ICP) aan de Belastingdienst. Dit is een dienst die wordt geleverd via het SnelStart Services Platform. Om van deze dienst gebruik te maken dient u te zijn ingelogd in SnelStart 12 met uw Mijn SnelStart-gegevens.

Online administratie

In SnelStart 12 is het nu mogelijk om naast een lokale of netwerk administratie ook een online administratie
aan te maken. U zet uw SnelStart administratie dan in de cloud bij Microsoft. Een online administratie geeft u veel voordelen zoals het werken vanaf verschillende locaties en een eenvoudige samenwerking met uw administratiekantoor of accountant.

Online back-up

In SnelStart 12 is de online back-up opgenomen. Hier vindt u een overzicht van alle back-ups die gemaakt zijn van uw online administraties. U kunt deze back-ups terugzetten, verwijderen of downloaden.

Online administratie

SnelStart 12 ondersteunt volledig SQL Server 2014.

TFS17577: Om een nieuwe administratie aan te maken moet de gebruiker van het nieuwe licentiemodel
‘Beheerder’ rechten hebben. Indien een gebruiker niet is ingelogd kan deze controle niet worden gedaan en
mag de gebruiker geen nieuwe administratie aanmaken.

TFS19207: Het is vanaf 12.1.0 mogelijk om een Mijn SnelStart gebruiker van buiten het eigen account toegang
te geven tot lokale- en netwerkadministraties. Dit kan gebruikt worden indien bijvoorbeeld een back-up moet
worden uitgewisseld met een bedrijf of persoon die een eigen licentie van SnelStart heeft.

TFS14538: Vanaf 12.1.0 is het mogelijk om 30 dagen aaneengesloten zonder internetverbinding te kunnen
werken met SnelStart. Na 23 dagen krijgt u een herinnering dat u moet inloggen om door te kunnen werken.

TFS16965: Vanaf 12.1.0 wordt de status van de verbinding met het Services Platform weergegeven:

 • Verbonden met SnelStart Services Platform
 • Niet verbonden met SnelStart Services Platform
 • Geen internetverbinding

TFS19210: Vanaf 12.1.0 is het mogelijk om de naam van een administratie te wijzigen.

TFS21081: In het scherm om een btw aangifte of ICP aangifte te onderteken is de term initialen aangepast
naar voorletters.


OPGELOSTE PUNTEN

TFS18958: Het wijzigen van de naam van een SQL administratie wordt niet geblokkeerd.

TFS20344: Het selecteren van een grootboekrekening werkt niet gelijk aan versie 10. Met de pijltjestoetsen kan geen voorkeur grootboekrekening meer geselecteerd worden.

TFS20345: Een boekingsvoorstel kan niet meer genegeerd worden met een tab toets als er nog niets is geselecteerd. Dit werkt anders dan in v10 en v11.

TFS20353: Als er een uitgegeven of ontvangen bedrag is ingevoerd in Boekhouden wordt meteen een klant of leverancier geselecteerd bij factuur(F4). In versie 11 en versie 12 werkt dit nog niet op dezelfde manier als in versie 10.

TFS20434: De back-up die wordt gemaakt tijdens de conversie van de administratie naar LOCALDB wordt onterecht bijgewerkt. Hierdoor is na het openen van deze MDB administratie in v11 geen periode uitwisseling meer mogelijk.

TFS20349: Als er een boekingsvoorstel is geplaatst waarin een grootboekrekening met functie 30 voor komt dan kan het btw tarief niet meer gewijzigd worden, dit kan alleen als er met de muis wordt gewerkt.

TFS22022: Bij het invoeren van een bedrag verspringt de cursor naar het boekingsvoorstel.

TFS20950/18204: Het is niet mogelijk om een formule te bewerken die langer dan 25 tekens is.

TFS20950: In sommige situaties kan het werken in SnelStart een error report geven met de volgende foutmelding “ het object wordt ergens anders gebruikt”.

TFS20560: Het kopieren van een administratie van LOCALDB met SQL authenticatie geeft de volgende foutmelding “Login failed for user”.

TFS21243: Het openen van een teruggezette back-up op de SQL server geeft de volgende foutmelding “Fase 4: openen database. Login failed for user”.

TFS21838: Bij het kopiëren naar het klembord van Windows komt een error report met de foutmelding “ Gewenste klembord-bewerking mislukt”.

TFS20942: Bij verkooporders blijft de focus hangen op de regel wanneer dit niet laatste is.

TFS16502/15643: Het RDC wachtwoord wordt verkeerd versleuteld in versie 12.1.0, hierdoor wordt deze verkeerd doorgegeven aan het RDC.

TFS10539: Orderregel wordt dubbel zo breed bij 1 artikel.

TFS21040: Wanneer in één verkoopsjabloon 5 of meer Extra hoofdingaven zijn aangemaakt, verschijnt een foutmelding op het moment dat een nieuwe verkooporder wordt aangemaakt met dat sjabloon.

TFS15206: Bij het opvragen van een afdrukvoorbeeld heeft dit niet de focus, waardoor dit niet meteen zichtbaar is.

TFS21283: Bij het opvragen van een eigen overzicht treedt de foutmelding “conversie overloop” op.

TFS20203: De naam van SnelStart Gateway is gewijzigd in SnelStart Intregratie. Als SnelStart Integratie nog niet aanwezig is in de licentie komt bij gebruik een verouderde melding naar voren.

TFS18920: Het gebruik van pijltjes toetsen werkt niet meer bij het openen en sluiten van mappen.

TFS17514: Het recht Gebruikersbeheer geeft geen toegang tot rechten (voorheen Gebruikersbeheer)

TFS19776: ICP-correcties van voor 2008 worden niet geaccepteerd.

TFS20311: ICP aangifte met een gebroken boekjaar gaat fout.

TFS22180: Certificaat zonder private key was onterecht op te geven als eigen SBR certificaat.

TFS20901: Bij het versturen ICP aangifte met een groot aantal regels komt foutmelding “500”.

TFS19776: ICP correcties ouder dan 6 jaar zijn verjaart en worden niet geaccepteerd door de Belastingdienst. Deze worden niet meer meegestuurd in de aangifte opgaaf ICP.

TFS20331: Indien een gebroken boekjaar is ingesteld gaat de Opgaaf ICP fout. Dit is verholpen.

TFS17514: Het scherm rechten is niet altijd beschikbaar voor een gebruiker terwijl hier wel specifieke rechten voor ingesteld zijn. Dit is verholpen.

TFS20708: Bij het toevoegen van een onbekende Mijn SnelStart gebruiker in een administratie komt een onduidelijke foutmelding. Dit is verholpen.

TFS22473: Aangifte met eigen certificaat werkt niet. Dit is verholpen.

TFS22466: Een enkele Btw aangifte of opgaaf ICP die ingestuurd is via SBR krijgt geen goeie statusupdate van Digipoort. Dit is verholpen.


BEKENDE FOUTEN

SnelStart Integratie

SnelStart Gateway is gewijzigd naar Integratie. Integratie is nu niet beschikbaar voor klanten om te gebruiken. Onze partners bieden wij eerst de mogelijkheid om SnelStart Integratie te testen in SnelStart 12.

Uitlijning knoppen, wegvallen teksten

Bij een aantal vensters vallen er nog teksten weg en zijn teksten op knoppen niet in alle gevallen uitgelijnd.
Dit is bekend en wordt opgelost bij de uitlevering van de definitieve release.

Resolutie en DPI

 

 • Resolutie: de eerste versie SnelStart 12 werkt niet optimaal onder een lage resolutie. Als er met een resolutie wordt gewerkt die lager is dan in de systeemeisen aangeven, kunnen er gegevens en knoppen niet volledig zichtbaar zijn en velden wegvallen. In de release van SnelStart 12 wordt dit weer volledig ondersteund.
 • DPI: Onder 125% DPI werkt SnelStart 12 niet optimaal. Er kunnen teksten wegvallen en knoppen kunnen niet volledig zichtbaar zijn. In de release van SnelStart 12 wordt dit weer volledig ondersteund.

TFS15139: Afbeeldingen in voet van een sjabloon worden niet altijd afgedrukt naar PDF.
Oplossing: Er wordt gezocht naar een structurele oplossing. Helaas is deze nog niet gevonden. In één van de volgende versies van 12 hopen wij dit probleem te verhelpen.

TFS21404: Hoeveelheidsbepaling aan de hand van datumvelden werkt niet. 

TFS22089: Wijziging op artikelkaart in extra velden resulteert niet in mogelijkheid tot opslaan.

TFS19542: Bij het invoeren van een groot aantal orderregels treedt af en toe een vertraging op.

TFS19542: Een Dymo etiket wordt half afgedrukt en wanneer je het formaat aanpast bij printerinstellingen wordt dat niet vastgehouden.

TFS19542: Bij het wijzigen van een importprofiel worden de velden onterecht leeg gegooid.

TFS22909: In het boekhoudvenster kan als er maar één voorkeursgrootboekrekening aanwezig is, deze niet geselecteerd worden.
Oplossing: Negeer de voorkeur en voer de grootboekrekening handmatig in. Deze fout wordt opgelost in de volgende versie van SnelStart 12.

TFS22968: Boekingsvoorstel wordt niet genegeerd met muis.
Oplossing: Als u de TAB- of entertoets gebruikt dan wordt het voorstel wel genegeerd.

TFS22691: Invoer in de regel onder Order/Factuur (F4) gaat niet altijd goed.
Oplossing: Voer een bedrag in bij Uitgegeven of Ontvangen dan is de invoer wel correct.