Accountancy Expo 2015: ontwikkel uzelf tot adviseur voor uw cliënten

door: SnelStart op: 26 juni 2015 14:00:00 CEST

Accountancy Expo 2015: ontwikkel uzelf tot adviseur voor uw cliënten
Accountancy Expo 2015: ontwikkel uzelf tot adviseur voor uw cliënten

Afgelopen woensdag stond SnelStart op de Accountancy Expo in de Rijtuigenloods te Amersfoort. Naast SnelStart waren er ook veel partijen te vinden waar wij goede contacten mee onderhouden zoals E-verbinding, Elvy, Infine, Pro Management en Go2UBL.

De Expo werd geopend door spreker Fou-Khan Tsang die hier de ICT uitdagingen voor de Accountancy-branche aankaartte. Er zijn veel technische ontwikkelingen gaande die het werk voor de accountants efficiënter kunnen maken. Vanuit andere hoeken wordt er ook veel geschreven over de veranderende rol van de accountant.

Mede door deze technische ontwikkelingen hoeft men minder bezig te zijn met het voeren van de boekhouding en kan men zich meer bezig houden met het adviseren van klanten. Hierdoor zou het traditionele verdienmodel van de accountant niet meer levensvatbaar zijn. Een aantal van deze ontwikkelingen zijn:

  • Online werken (webbased, hosting, etc)
  • Scan & Herken (en UBL)
  • Automatische bankkoppelingen
  • XBRL / SBR

Deze ontwikkelingen zorgen er dus mede voor dat men opnieuw moet kijken naar de wijze waarop toegevoegde waarde wordt geleverd.

Het automatiseren van de administratie

Tijdens de gesprekken op de Expo viel het mij op dat onze klanten zich bewust zijn van de ontwikkelingen, maar dat men zich met name oriënteert op het online werken. Een aantal is uiteraard ook bezig met, of nog op zoek naar, oplossingen om de administratie zoveel mogelijk te automatiseren.

In de gesprekken over online werken worden dan vaak de voor en nadelen besproken. Enkele voordelen van online werken zijn:

  • Het direct toegang hebben tot een up-to-date administratie voor accountant en cliënt,
  • Geen geografische binding met klanten noodzakelijk,
  • Lagere systeemkosten,
  • Back-ups etc.

Uiteraard zijn er ook nadelen of aandachtspunten te benoemen die men dient te onderkennen. Wie heeft toegang tot de data? Waar is de data opgeslagen? Wie is eigenaar van de data? Oftewel de security.

Als accountant bent u namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van cliëntinformatie. Daarbij is ook de kwaliteit van de oplossing van belang. Denk hierbij dan ook aan de beschikbaarheid en continuïteit van de service.

Wat is de waarde van online?

Op de Expo spraken wij, naast kantoren die volop meedraaien in de innovaties, kantoren die hier nog niet direct de waarde van zien voor hun kantoor. Is dit onterecht? Ik denk het niet. Uit de gesprekken maak ik op dat ook zij zorgvuldig de voor- en nadelen hebben afgewogen. Maar zij hebben ook goed gekeken naar hun organisatie en bijbehorend klantbestand.

Zitten mijn klanten te wachten op constant inzicht? Willen de klanten dat de gegevens online komen? Er heerst toch nog onzekerheid over met name de veiligheid, want 100% veilig is nou eenmaal niet haalbaar. Daar tegenover kunt u zich natuurlijk ook afvragen hoe veilig uw bedrijfspand is. Hoe onvoorstelbaar het ook klinkt, niet iedereen beschikt ook over een (degelijke) internetverbinding. Indien u hier geen invloed op uit kunt oefenen, wat is dan voor u de waarde van online?

Interessante ontwikkelingen in Accountancy branche

Kortom, er zijn zeer interessante ontwikkelingen gaande in de Accountancy branche en het is ook goed deze te volgen. Vraag uzelf af in hoeverre deze invloed gaan hebben op uw werkzaamheden, kijk naar uw eigen organisatie en beoordeel wat voor u belangrijk is. Sta er in ieder geval bij stil, want u kunt er tenslotte niet omheen. Zeker op de lange termijn niet, denk bijvoorbeeld aan Social Networks. In het begin zag niet iedereen het nut ervan, maar tegenwoordig gebruikt toch bijna iedereen het wel in een bepaalde vorm.

Tenslotte hebben wij op de Expo veel klanten gesproken over de ontwikkelingen die zij zien en de ontwikkelingen die bij SnelStart spelen. Heeft u ons niet gesproken en bent u toch benieuwd naar de ontwikkelingen bij SnelStart of heeft u andere vragen. Neemt u dan contact op met ons accountantsteam (keuze 3 in het telefoonmenu).

Slimmer automatiseren?
Bent u een accountant en werkt u nog niet met SnelStart? Probeer ons speciale pakket SnelStart Accountant nu 30 dagen gratis en ervaar de voordelen!

Kom naar SnelStart Aangenaam!


Dit blog is geschreven door Vince Kleist, Accountmanager bij SnelStart

Volg Vince op social media!