De verdwijning van de VAR. Wat verandert er voor u als ondernemer?

door: Ben Schraag op: 8 april 2016 20:10:20 CEST

De verdwijning van de VAR. Wat verandert er voor u als ondernemer?
Verdwijning van de VAR-verklaring

De VAR-verklaring voor ZZP’ers verdwijnt per 1 mei 2016 en wordt vervangen door een nieuw systeem van modelovereenkomsten. Lees in dit blog wat er voor u als ondernemer verandert.

De VAR-verklaring

Indien u als freelancer of ZZP’er werkt voor één of meerdere opdrachtgevers kunt u gebruik maken van de zogeheten VAR (verklaring arbeidsrelatie). Een VAR-verklaring is niet verplicht, maar wordt door de opdrachtgever vaak wel gevraagd. De verklaring geeft de opdrachtgever namelijk de zekerheid (bewijs) dat u niet in loondienst bent, waardoor achteraf geen misverstanden kunnen ontstaan over het inhouden en betalen van loonheffingen. Maar, de VAR-verklaring gaat verdwijnen. Dit betekent dat u als ondernemer te maken krijgt met een nieuw systeem van modelovereenkomsten. Een korte toelichting.

Modelovereenkomsten

In plaats van een VAR-verklaring kan straks de modelovereenkomst gebruikt worden om aan te tonen dat er geen sprake is van een dienstverband (loondienst). De grens tussen ondernemerschap en dienstverband verandert niet. Alles wat nu mag, mag straks ook. Alles wat straks niet kan, kan nu ook al niet. Het wordt daarentegen met de komst van de modelovereenkomst wel veel duidelijker wat wel en niet kan.

Modelovereenkomst is niet verplicht

Het gebruik van een modelovereenkomst is net als de VAR-verklaring niet verplicht. Bent u eigenaar van een winkeltje of marktkraam en verkoopt u aan langslopende klanten, dan is op voorhand al duidelijk dat u niet in loondienst bent. Dit geldt ook als u werkt als timmerman of schilder voor particulieren. Werkt u in opdracht van een ander bedrijf en weet u niet zeker of en hoe u buiten dienstverband kunt werken, dan kan werken volgens een modelovereenkomst zekerheid geven aan u en uw opdrachtgever.

Minder administratieve rompslomp

Een VAR-verklaring moest elk jaar opnieuw worden aangevraagd en bij elke opdracht opnieuw worden opgestuurd. Bij het werken met een modelovereenkomst is dit niet meer nodig. Dit betekent minder administratieve rompslomp. U hoeft als ondernemer alleen nog met uw opdrachtgever af te spreken volgens welke modelovereenkomst er gewerkt wordt.

pijlTip! Zorg ervoor dat de afspraak met uw opdrachtgever over welke modelovereenkomst gehanteerd wordt niet mondeling gebeurt, maar wordt vastgelegd. Dit kan bijvoorbeeld per mail, in de offerte of op de opdrachtbevestiging.

Welke modelovereenkomsten zijn er?

Van de VAR-verklaring bestonden 4 varianten waarbij het soms onduidelijk was welke variant u precies nodig had. Met het nieuwe systeem van modelovereenkomsten is dit er niet bepaald makkelijker op geworden. Op de website van de Belastingdienst zijn namelijk tal van algemene modelovereenkomsten te vinden. Daarnaast zijn er door verscheidene belangenorganisaties ook specifieke modelovereenkomsten branches en beroepsgroepen opgesteld.

pijl Tip! Is er voor uw branche of beroepsgroep een (voorbeeld)modelovereenkomst opgesteld? Gebruik dan deze voorbeeldovereenkomst. De overeenkomst is opgesteld door de belangenorganisatie van uw branche en reeds voorgelegd aan de Belastingdienst.

Zolang u en uw opdrachtgever werken volgens deze overeenkomst is er geen sprake van loondienst en hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. Om dit vast te leggen kunt u een verwijzing naar deze overeenkomst opnemen in uw offerte, opdrachtbevestiging of begeleidende email:

“Deze overeenkomst is gebaseerd op de door de Belastingdienst op 19 februari 2016 onder nummer 905159058810 beoordeelde overeenkomst.”

Als u en uw opdrachtgever geen algemene modelovereenkomst of modelovereenkomst voor branches en beroepsgroepen kunnen of willen gebruiken, dan kunt u een eigen individuele overeenkomst opstellen en deze overeenkomst voorleggen aan de Belastingdienst.

Uw huidige VAR en de overgangsperiode

Blijft u hetzelfde werk doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden? Dan mag u uw VAR van voor 2014 of 2015 ook in 2016 blijven gebruiken tot de nieuwe wet- en regelgeving op 1 mei ingaat. Vanaf 1 mei 2016 kunt u geen nieuwe VAR-verklaring meer aanvragen en dient u gebruik te maken van de nieuwe modelovereenkomsten. Moet u dan wel alles voor 1 mei 2016 geregeld hebben? Nee, u krijgt tot 1 mei 2017 de tijd om te bepalen of het nodig is om met een modelovereenkomst te werken en welke modelovereenkomst in dat geval past bij de manier waarop u werkt.

pijlTer informatie: Indien u op dit moment een VAR-verklaring heeft ontvangt u in de periode van 31 maart tot 8 april een brief van de Belastingdienst. In deze brief wordt het verdwijnen van de VAR-verklaring nogmaals aangekondigd en wordt het nieuwe systeem van modelovereenkomsten geïntroduceerd.

Wilt u meer weten over de verdwijning van de VAR of de toepassing van modelovereenkomsten? Op de website van de Belastingdienst vindt u alle informatie. Op dinsdag 12 april van van 11.00-12.00 uur organiseert de Belastingdienst tevens een webinar over de verdwijning van de VAR. Het webinar is bedoeld voor opdrachtgevers, maar is zeker ook interresant voor ZZP'ers. Meld u aan voor het webinar op de website van de Belastingdienst.

Bij SnelStart maken we het leven van ondernemers graag aangenamer. Dit doen we door het geven van handige tips als deze, maar vooral door het aanbieden van boekhoud- en facturatiegemak tegen een aantrekkelijke prijs. Ontdek SnelStart voor ondernemers hier of download ons gratis E-book 'Eenvoudig boekhouden'!

 

Ben Schraag

Door Ben Schraag

Ben is Product Owner bij SnelStart en verantwoordelijk voor de productontwikkelingen in het ondernemerskanaal. Hij is specialist op het gebied van automatisering van administratieve processen. Zijn uitdaging? Met elke nieuwe productontwikkeling een maximale toegevoegde waarde voor de ondernemer creëren.

Wat vond u van dit artikel?
Goed verhaal! of Geef een tip of stel een vraag aan Ben Schraag.


Volg Ben Schraag op social media: