Continuous Delivery op de Universiteit Utrecht

door: Carlo Kuip op: 27 februari 2017 12:10:17 CET

Continuous Delivery op de Universiteit Utrecht
SnelStart Aangenaam 2016

Afgelopen woensdag gaf enterprise architect Carlo Kuip een gastcollege op de Universiteit Utrecht (bij het NISI) tijdens de cursus Continuous Delivery. Bij menig softwarebedrijf is het uitrollen van software een tijdrovende, stressvolle en bovenal kostbare klus. Wanneer software eenmaal in productie is, komen vaak nog fouten boven water die een nieuwe uitrol noodzakelijk maken. Met Continuous Delivery wordt software met vaste regelmaat in productie gezet doormiddel van een herhaalbaar en betrouwbaar proces. In dit blog het verhaal van Carlo over zijn ervaringen van het college.

Herkenbare uitdagingen

Het eerste contact tussen de Universiteit Utrecht, waar het NISI (zie onder) toe behoort, en SnelStart is gelegd bij de cursus die de product owners afgelopen jaar hebben gevolgd. Daar hebben we blijkbaar een goede indruk achtergelaten. Vanuit die hoedanigheid hebben we een uitnodiging van het NISI ontvangen om een gastcollege te gegeven over hoe wij Continuous Delivery toepassen bij SnelStart.

De groep van vijftien deelnemers bestaat uit een gevarieerd gezelschap, waaronder eigenaren van een software bedrijf, architecten, ontwikkelaars en een agilecoach. Na de introductie van de organisator, Dr. Jan Vlietland, was er een voorstelronde van de deelnemers. Het viel me op dat veel van de vragen die ten tonele kwamen voor mijn collega Ivo Huizinga en mijzelf een feest der herkenning waren. Vooral omdat wij de meeste daarvan al de afgelopen vijf jaar hebben opgelost voor onze specifieke situatie.

Carlo en de Softwarefabriek

Als insteek voor mijn presentatie heb ik een terugblik gemaakt op de afgelopen tien jaar die ik bij SnelStart werk. Op een aantal niveaus heb ik uitleg gegeven over de valkuilen waar we in zijn gestapt, wat we daarvan geleerd hebben en hoe we ondertussen continu aan verbetering werken. Het opmerkelijke aan dat verhaal is dat de technologie eigenlijk ondergeschikt is. Software maken is bovenal mensenwerk zo blijkt!

WP_20170222_16_50_21_Pro (2).jpg

Van dozenschuiver naar online dienstverlener

Wat wel blijkt is dat anderhalf uur veel te kort is voor het behandelen van de vele details en waardevolle informatie die we hebben opgedaan in die tien jaar. Als compliment voor onszelf kunnen we het volgende meenemen: De inhoud van de cursus behandelt de theorie van processen die wij al een paar jaar uitvoeren. We lopen dus voorop, maar moeten natuurlijk wel continu blijven verbeteren. Gelukkig hebben we daar inspiratie genoeg voor. Het bevestigt voor mij persoonlijk het beeld dat SnelStart de afgelopen vijf jaar een enorme ommekeer heeft doorgemaakt die erg positief is. Het is supergaaf om daar middenin te staan en te zien dat onze klanten en wijzelf daar de voordelen van benutten.   

Ben jij er de volgende keer? Wij wel…

Waar ik trots op ben is de feedback van de cursisten. Ze zijn allen geïnspireerd naar huis gegaan en hebben de sessie als succesvol ervaren, ook gezien de bedankjes bij afsluiting. De terugkoppeling van de voorzitter, Dr. Jan Vlietland, sluit daarbij aan. We zijn in ieder geval direct uitgenodigd voor een volgende sessie bij de tweede cursus Continuous Delivery 3.0 die op de planning staat. Gaaf!

Hou jij ook van continue verbetering?

Nederlands Instituut voor de Software Industrie
Het NISI (Nederlands Instituut voor de Software Industrie) heeft dit jaar voor de eerste maal een cursus georganiseerd waarin men expertise en kennisleiderschap voor Nederland wil ontwikkelen over het proces van continue software ontwikkelen en leveren (zie ook http://nisi.nl/cursussen/continuousdeliverypipelines). Continuous Delivery zoals dat wordt genoemd is voor SnelStart een bekend onderwerp en behoort bij ons sinds 2013 tot de dagelijkse gang van zaken.


Carlo Kuip

Door Carlo Kuip

Carlo is enterprise architect bij SnelStart. Carlo is altijd bezig met vernieuwingen op het gebied van technologie. Daarnaast is hij continu op zoek naar verbeteringen in het proces. Zijn credo: "The only way to go fast is to go well."

Wat vond u van dit artikel?
Goed verhaal! of Geef een tip of stel een vraag aan Carlo Kuip.


Volg Carlo Kuip op social media: