Waarom zou je direct starten met een boekhoudprogramma

door: SnelStart op: 13 juli 2017

Waarom zou je direct starten met een boekhoudprogramma

Met het starten van een onderneming, moet er ook gestart worden met het voeren van een administratie. Vaak heb je al spreadsheetprogramma’s zoals Excel op je computer staan, waardoor het aantrekkelijk lijkt om daar te proberen te starten met een boekhouding. Je kunt ook kiezen om alles uit te besteden aan een boekhouder. Een boekhoudprogramma is een derde optie en in deze blog vertellen wij waarom juist deze optie de beste is.

Leercurve van een zakelijke administratie

Het bijhouden van een administratie is waarschijnlijk nieuw voor je als je voor het eerst start met een eigen onderneming. Daarnaast is het ook niet te vergelijken met, bijvoorbeeld, het doen van je aangifte voor omzetbelasting. De leercurve om bekend te raken met het bijhouden van een zakelijke administratie begint opnieuw zodra je overstapt van een spreadsheetprogramma. Dit gebeurt ook zodra je méér zelf wilt doen en minder uitbesteedt aan een administratiekantoor. Bespaar jezelf de tijd en moeite en doorloop de leercurve maar eenmaal, bij de start van je onderneming en direct met een boekhoudprogramma.

Je administratie groeit mee met het succes van je bedrijf

Zodra je onderneming begint te draaien en het aantal klanten toeneemt, groeit ook je administratie. Het overzicht van verkoop- en inkoopfacturen, betalingen en de btw die je moet afdragen wordt moeilijker zonder boekhoudprogramma. Vanaf dat moment ga je automatisch op zoek naar een andere oplossing. Wees dit voor en start direct met een boekhoudprogramma, zodat je voorbereid bent op de groei van je onderneming.

Samenwerking met andere software

Binnen sommige branches heb je ook te maken met andere bedrijfssoftware, zoals een calculatieprogramma in de bouw of reserveringssoftware in horeca of toerisme. Ook als je contante betalingen verwerkt en werkt met een kassasysteem, dan is het erg handig als dit direct goed geregistreerd staat in je administratie. Door te werken met een boekhoudprogramma kun je eenvoudig alle programma’s met elkaar koppelen. Klanten, leveranciers, artikelen, facturen, betalingen, alles is direct vastgelegd. Het scheelt jou ook weer werk om aan het eind van de maand of het kwartaal alle gegevens uit diverse systemen te halen, om aan te leveren aan je boekhouder.

Samenwerking met boekhouder

Heb je alles uitbesteed aan een administratie- of accountantskantoor? Dat is niet handig, want je wilt zelf ook regelmatig inzicht in hoe je bedrijf ervoor staat. Daarnaast wil je ook weten wat je boekhouder allemaal doet om de boekhouding rond te krijgen. Sommige handelingen kosten een boekhouder amper tijd en kun je als ondernemer ook eenvoudig zelf doen. Zonde als je dat door je boekhouder voor een duur uurtarief laat uitvoeren, toch? Het voordeel om in een boekhoudprogramma samen te werken met een boekhouder, is ook dat je niet alles zelf hoeft te doen. Alleen de makkelijke taken houd je bij jezelf en de administratieve afhandeling zoals de btw-aangifte, bankmutaties en jaaropgave laat je de boekhouder doen.

Diezelfde samenwerking is vanuit een spreadsheetprogramma moeilijker. Het uitwisselen van gegevens gaat niet, dus moet je werken met het exporteren en importeren of doorsturen van complete administraties. Uiteindelijk werkt je boekhouder ook in een boekhoudprogramma, dus ook voor je boekhouder is het prettiger om informatie direct op de juiste manier te ontvangen.