Van 6 naar 9 procent btw. Wat betekent dit voor uw portemonnee?

door: Romy Douma op: 9 november 2017

Van 6 naar 9 procent btw. Wat betekent dit voor uw portemonnee?

Verkoopt u diensten of producten waarop u 6 procent btw afdraagt? Dan gaat er voor u, als ondernemer én consument, vanaf 2019 het een en ander veranderen. 

Het nieuwe kabinet Rutte III wil in 2019 het lage btw-tarief verhogen van 6 naar 9 procent. De reden hiervoor is dat het aantal belastingschijven van vier naar twee gaat. Het basistarief in schijf één wordt 36,93 procent en eindigt bij een inkomen van 68.600 euro. Het toptarief gaat naar 49,50 procent. Vooral de middeninkomens gaan hierdoor minder belasting betalen. 

Als er ergens belasting wordt verlaagd, betekent dit vaak dat de belasting ergens anders weer wordt verhoogd. In dit geval wordt het btw-tarief voor sommige diensten en producten verhoogd van 6 naar 9 procent. 

Wat betekent dit voor u als ondernemer?

Levert u diensten of producten met 6 procent btw, dan gaat u vanaf 2019 meer belasting afdragen. Als u dezelfde winst wilt behouden over uw producten/diensten, dan betekent dit dat u de prijzen van uw producten of diensten zult moeten verhogen.

Houdt u zelf uw administratie bij in een boekhoudprogramma? Dan moet u het btw-percentage aanpassen in de software. Bij SnelStart is dit geen probleem! Wanneer de wetswijziging is doorgevoerd, zorgen wij ervoor dat u hiervan verder geen hinder ondervindt en dat de wijziging automatisch wordt verwerkt in uw boekhoudprogramma.

Wat betekent dit voor u als consument?

Voor de meeste consumenten zal het besteedbaar inkomen omhoog gaan, omdat ze minder belasting gaan betalen. Vooral de groep met een inkomen dat lager is dan 68.600 euro per jaar. 

Daarentegen gaan wel de kosten omhoog voor veel dagelijkse uitgaven, zoals een kappersbezoek, de boodschappen, geneesmiddelen, boeken, water en kunstvoorwerpen. Ook het ritje met de taxi, een weekendje weg in een hotel , reparaties aan fiets, kleding, schoenen of woning worden duurder.