Niets om aan te geven?

door: Driek Geurtsen op: 25 november 2013

Niets om aan te geven?

Niets om aan te geven?

Zo makkelijk als u tegenwoordig de grens passeert en Nederland achter u laat, zo lastig kan het soms zijn om een belastingperiode achter u te laten. De maandafsluiting, kwartaalafsluiting of jaarafsluiting voor de btw levert soms nog heel wat zoekwerk op. Als u dan eindelijk op de knop drukt, zet een goed boekhoudprogramma alles op een rij.

Wie checkt de btw-aangiftes?

Er zijn programma’s die al tijdens het invoeren van de boekhouding en/of het maken van facturen controleren of alles klopt. Administratieve fouten komen vanzelf naar boven. Natuurlijk moet u zelf kiezen voor het hoge of lage tarief, maar daarna verwerkt het programma het voor u. Als u dus juist factureert, komt dat vanzelf juist in de boekhouding. Ik vind dat een extra reden om voor een pakket te kiezen dat mij deze mogelijkheid biedt.

Aangeven geeft ruimte

Mijn administratrice roept elk kwartaal dat de btw-aangifte vanuit ons boekhoudpakket haar een opgeruimd gevoel geeft. Dat is mooi. De fiscus stimuleert dat opgeruimde gevoel. Zo moet een kwartaalaangifte binnen een maand na dat kwartaal zijn ingediend. Dat lijkt een stevige druk. Maar uitstel is helaas geen afstel.

Aangeven geeft overzicht

Een voordeel van deze verplichting is dat het ervoor zorgt dat u elk kwartaal een overzicht hebt over uw financiële prestaties. Natuurlijk moet u eigenlijk permanent inzicht hebben in de omzet, maar niet elke branche leent zich daar voor. Gebruik de periodes van de btw-aangiftes om even stil te staan bij uw voortgang. Vergelijk het ook met de gegevens van een jaar geleden. Bekijk bijvoorbeeld of een marketing-actie effect heeft gehad. En bekijk de nieuwe periode als een nieuw land waarvan u net de grens bent overgestoken, op zoek naar nieuwe omzet.

Tips

  • Met een goed boekhoudpakket kunt u gerust een paar periodes zelf doen. Laat uw accountant de laatste periode van het jaar meekijken, dan kan hij inhoudelijke fouten corrigeren.
  • Zorg voor een vaste procedure om de door uzelf geheven btw-bedragen te reserveren, in een apart overzicht of zelfs op een aparte rekening. Zo voorkomt u liquiditeitsproblemen. Want de fiscus wil vroeg of laat (maar meestal vroeg) zijn geld.
  • Zorg voor een programma waarmee u zelf eenvoudig de btw-aangifte opstelt.

Gratis e-Book "Eenvoudig boekhouden"

Meer weten over hoe u de baas bent over uw eigen administratie? Download dan ons gratis 
e-book: "Eenvoudig boekhouden".

 

            New Call\u002Dto\u002DAction