Handige tips voor ondernemers: boek het leesbaar

door: SnelStart op: 10 oktober 2018

Handige tips voor ondernemers: boek het leesbaar

Nog makkelijker werken met SnelStart? Maak gebruik van de kennis van onze drie SnelStart-trainers WimJan van Velzen, Hans Groeneveld en Kees Huizer. In deze blogserie geven ze handige tips & tricks.

Hoe zorg je ervoor dat (ook na vijf jaar) nog steeds duidelijk is wat voor uitgaven je gedaan hebt? Stel: je koopt een printer van €1.500.00 incl. BTW bij de Media Markt. De Media Markt bestaat nog niet als leverancier (crediteur) in je administratie, dus die maak je aan met de KvK-koppeling.

blogtrainer1-052206-edited

Als we de factuur dan inboeken, zie je dit verschijnen:

blogtrainer2-072362-edited

De naam van de leverancier wordt overgenomen. Dat is op zich mooi, maar let op: (jaren) later zie je dan dit in je overzichten:

blogtrainer3-092850-edited

Is dat erg? Nou, je accountant zal je zeker vragen om de stukken. Hij moet immers de balans kunnen beoordelen (als je dat niet zelf doet). Nu is niet duidelijk wat je bij de Media Markt hebt gekocht. Maak het elkaar gemakkelijker! Dus, boek het als volgt in:

blogtrainer4-112422-edited
 
Plaats ook de nota erbij, via de camera van je telefoon of als pdf. Dan ziet het overzicht er leesbaar uit! En als je de nota nodig hebt, bijvoorbeeld voor garantie, vind je die snel zonder lang te hoeven zoeken!

blogtrainer5-132734-edited

Ook bij andere boekingen, zoals je betaling van de inkomstenbelasting, kun je op een soortgelijke manier te werk gaan. Noteer het jaar en de naam als er meer personen bij betrokken zijn. Is er rente betaald? Splits dan de boeking in inkomstenbelasting (op een apart grootboeknummer) en rente. Zorg er dus voor dat je grootboek een leesbaar geheel wordt, zeker voor die posten die ‘ertoe doen’.

Een training volgen? Kijk op www.snelstart.nl/trainingen en meld je aan.