5 tips om het beste boekhoudprogramma te kiezen

door: Jacob-Jan Janssen op: 12 februari 2016

5 tips om het beste boekhoudprogramma te kiezen
5 tips om het beste boekhoudprogramma te kiezen

Heeft u een groeiende onderneming en hart voor de zaak? Dan is het goed mogelijk dat zelfs de vrije zaterdagavond niet veilig is voor uw boekhoudbezigheden. Boekhoudsoftware is hiervoor de ideale oplossing. Het ordenen van inkomsten en uitgaven kost u met een goed boekhoud programma nog amper tijd en de BTW-aangifte wordt verstuurd met één druk op de knop!

Het gebruiksgemak van de meeste programma's is de afgelopen jaren flink toegenomen. Relatief nieuw is bijvoorbeeld de mogelijkheid om de bankrekening van uw organisatie te koppelen aan uw boekhoudpakket, waarna transacties automatisch worden doorgevoerd in uw boekhouding. Maar niet elk pakket biedt dezelfde mogelijkheden. Daarom is het goed om de functies goed met elkaar te vergelijken. De onderstaande tips geven sturing bij het zoeken naar uw perfecte boekhoudpakket:

Tip 1: De prijs zegt niet alles

In de schimmige wereld van de boekhoudsoftware is niets zeker. Wel is het een feit dat prijs en functionaliteit lang niet altijd samen opgaan. Een onderzoeksraport uit 2003 concludeerde dat er enkel een samenhang was te vinden tussen 'enerzijds de prijsfactor en anderzijds het uiterlijk van een pakket'. Bovendien correleerde de lengte van de naam van een pakket hevig met de abonnementsprijs (zie onderstaande grafiek). Hoewel de sitatie verbeterd is door de opkomst van vergelijkingssites, creëert menig softwareproducent nog steeds een rookgordijn rondom zijn prijzenpagina. 

grafiek-tipsboekhprogramma-jacobjanj.gifBron: drs. Anton Greefhorst RA 26 maart 2003

Ga er bij het uitzoeken van een administratieprogramma dus niet vanuit dat goedkoop, duurkoop is. En lees de kleine lettertjes! Bij sommige pakketten betaal je al extra voor basishandelingen.

Tip 2: Beslis of u via internet wil werken

Het is goed mogelijk dat u dit blog bekijkt vanaf uw telefoon. Helaas is het online bekijken van uw wekelijkse winstcijfers bij veel boekhoudprogramma's een stuk lastiger. Daarom is het verstandig om vooraf te beslissen of u de voorkeur geeft aan een programma op uw vaste computer, of een internetomgeving. Niet elke softwareproducent biedt namelijk op korte termijn een online-boekhoudomgeving aan. Informatie hierover vindt u op de website van de softwareproducent van uw keuze.

Weten waarom SnelStart kiest voor data-opslag in Europa? Lees: de cloud van SnelStart is een veilige haven (blog)

Tip 3: Verdiep je in de ondersteuningsmogelijkheden

Hoewel boekhoudprogramma's zijn gemaakt om het leven makkelijker te maken, kan het gebeuren dat u tegen een probleem aanloopt. Gelukkig vindt u op de site van veel fabrikanten een uitgebreide gebruikershandleiding. Echter, veel ondernemers geven de voorkeur aan persoonlijke hulp van de klantenservice. Bekijk daarom voordat u een pakket besteld of de software-producent een (gratis) klantenservice aanbiedt en welke openingstijden daarbij gehanteerd worden.

Tip 4: Onderzoek koppelingen met uw huidige software

Eigenaar van een rijschool? Of bent u pasgeleden een kinderopvang begonnen? Mogelijk biedt uw huidige software-leverancier dan een koppeling met uw boekhoudprogramma. Op de websites van de fabrikant is in de meeste gevallen een lijst te vinden met de verschillende softwarepartners. Vindt u uw bedrijfs-specifieke software inderaad in de lijst? Let op! Dit hoeft niet te betekenen dat het programma naadloos samenwerkt met uw boekhoudsoftware. Voorkom extra werk en controleer de beschrijving om te kijken welke informatiestromen gekoppeld kunnen worden.

Tip 5: Controleer welke software uw accountant gebruikt

Deze laatste tip is wellicht zelfs de belangrijkste in uw zoektocht naar de juiste boekhoudsoftware. Mogelijk wordt uw administratie op dit moment beheert door een accountantskantoor. Hoewel boekhoudsoftware van boekhouden een eitje maakt, vinden veel mensen het fijn als een extern administratie- of accountantskantoor de boekhouding controleert. Bekijk daarom van welke boekhoudprogramma's de accountant bij u in de buurt gebruikt maakt en schroom vooral niet om hierover contact met hem op te nemen. 


Jacob-Jan Janssen

Door Jacob-Jan Janssen

Jacob-Jan is student Bedrijfskunde en stagiair op de afdeling Marketing van SnelStart. Zijn informatieve blogs gaan over allerlei onderwerpen op het gebied van boekhouden en ondernemen.


Volg Jacob-Jan Janssen op social media: