5 redenen om voor een uitgebreider boekhoudpakket te kiezen

door: Stephanie Rijk op: 22 april 2021

5 redenen om voor een hoger boekhoudpakket te kiezen | SnelStart

De boekhouding blijft altijd zo’n taak die erbij hoort. Je hebt er geen tijd voor, geen zin in en vindt het lastig. Het liefst wil jij er geen omkijken naar hebben. Dat kan, door je administratie compleet uit te besteden. Maar, dan mis je inzicht. Een andere optie is: het juiste boekhoudprogramma kiezen. 

Wat voor boekhoudprogramma past bij jou?

Hoe ziet jouw boekhouding eruit? Werk je met eenvoudige facturen of zijn er voor jou speciale regelingen van toepassing? Denk aan: prijsafspraken maken met klanten, werken met abonnementen of handelen in tweedehands goederen. Voor deze laatste drie opties heb je een complexer boekhoudpakket nodig dan een eenvoudig facturatieprogramma. In dit artikel leggen we uit welke extra mogelijkheden er zijn in ons boekhoudprogramma inBalans.

1. Snel en eenvoudig maandelijkse abonnementsfacturen sturen 

Je bedrijf groeit en je klantenbestand ook. Voorheen kon je nog handmatig iedere klant, periodiek, handmatig zijn factuur sturen. Maar nu je groeit wil je dit geautomatiseerd hebben, zodat je met een klik op de knop alle facturen voor de komende periode kunt versturen? Dat kan vanaf SnelStart inBalans. Per klant stel je eenmalig de factuurgegevens in. Is de factuurperiode bij meerdere klanten hetzelfde? Dan kun je instellen dat dit automatisch wordt overgenomen. Per gekozen periode selecteer je de betreffende klanten en kun je in één batch de facturen eruit sturen. Zo vergeet je nooit meer een klant te factureren of stuur je per ongeluk twee keer dezelfde factuur.

Door je zakelijke bankrekening te koppelen aan je administratie worden de betalingen automatisch verwerkt in je boekhouding. In SnelStart Web zie je in een duidelijk overzicht of er al betaald is. Is dit niet het geval? Dan kun je direct handmatig een herinnering sturen. Bij een groot klantenbestand bespaar je tijd als je gebruikmaakt van een aanmaningsproces. Dit kun je naar eigen wens invullen vanaf het pakket inBalans in SnelStart 12. Hierin geef je o.a. aan wanneer een eerste/tweede herinnering of aanmaning verstuurd moet worden en hoeveel aanmaningskosten eraan verbonden zijn.

2. Zo verwerk je tweedehands goederen in de administratie

Heb je een winkel met vintage kleding? Handel je in tweedehands auto-onderdelen? Verkoop je antiek of zit je in de fokkerij? Dan heb je te maken met marge-artikelen. Dit zijn artikelen waarover een deel van het bedrag geen btw wordt berekend. Je berekent alleen btw over het verschil tussen het inkoop- en verkoopbedrag.

Hoe verwerk je deze op de factuur en in je administratie?

Als je goederen inkoopt bij particulieren en verkoopt via je bedrijf, worden die tweedehands goederen aangemerkt als marge-artikelen. Die vallen onder de margeregeling van de Belastingdienst. Omdat er al eens btw over is betaald (toen iemand het product nieuw kocht) hoef je over de waarde van het product geen btw af te dragen. Je betaalt alleen btw over je winstmarge.

Rekenvoorbeeld

Stel, je koopt een tweedehands fiets van een particulier. Voor deze fiets betaal je € 200. Het is een mooie fiets en je bent een handige verkoper, dus je wilt € 100 winst maken op deze fiets. Die € 100 is je winstmarge. Daarover bereken je 21% btw (dus € 21, dit is een makkelijk rekenvoorbeeld). In totaal wordt je verkoopprijs dan 200 + 100 + 21 = 321 euro. De € 21 btw moet je afdragen aan de Belastingdienst.

In SnelStart kun je de margeregeling op de juiste manier toepassen. Met een goede btw-administratie weet je zeker dat je niet voor nare verrassingen komt te staan als de Belastingdienst jouw administratie komt controleren.

3. In één overzicht alle top-klanten 

Wie zijn jouw top-klanten? Is het tijd om een keer een korting te geven aan een trouwe klant? Dit handmatig uitzoeken kost heel wat tijd. In inBalans kun je op verschillende niveaus overzichten en rapportages samenstellen. Zo kun je per overzicht in de gaten houden hoe klanten zich ontwikkelen en welke artikelen het meest verkocht worden.

TIP: maak gebruik van een betalingskorting – dit zorgt voor extra snelle betalingen!

4. Eenvoudig kortingen verwerken 

Wil jij klanten een cadeautje geven omdat ze al een tijd klant zijn? Je kunt ze bijvoorbeeld een korting aanbieden. Dit kun je in de administratie verwerken door prijsafspraken in te stellen. Het is mogelijk om een korting te geven op de factuur, bijvoorbeeld bij een individuele afspraak na het opstellen van de offerte. Ook kun je vooraf actieprijzen, staffelkortingen, kortingen per groep klanten of per groep artikelen instellen en betalingskorting geven wanneer klanten binnen een bepaalde termijn betalen.

5. Oude prijsafspraken zo gevonden 

In één overzicht alle geboekte in- en verkoopfacturen (per leverancier of van klanten) op een rij. Handig, want zo kun je snel inzicht krijgen in bijvoorbeeld oude afspraken. Deze gegevens vind je terug in het overzicht Factuurhistorie.

Werk samen met je boekhouder of accountant

Zeker weten dat je – steeds complexere – administratie goed wordt bijgehouden? Werk dan samen met je boekhouder of accountant. Met online samenwerken in SnelStart kun je beiden tegelijkertijd in dezelfde administratie werken. Jij factureert, verwerkt je inkopen (automatisch) en zorgt dat er op tijd betaald wordt. Je boekhouder of accountant houdt zich bezig met de controle (staat alles juist geboekt?), de financiële jaarstukken en geeft jou advies over bijvoorbeeld investeringen en groei.
 
Meer lezen over pakket inBalans 
 
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Hoewel dit artikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, raden we je te allen tijde aan om één en ander inhoudelijk met je boekhouder of accountant af te stemmen.